Dodjela Nagrada Soljačić i Sakač

2 min čitanja

Dodjela Nagrade Soljačić održat će se u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a zajednički će je uručiti profesor Soljačić i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su službeno potvrdili da će najbolja maturantica generacije Iva Barać, maturantica III. gimnazije Split dobiti 5.000 dolara vrijednu nagradu, koju dodjeljuje hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na MIT-u Marin Soljačić, za iznimna postignuća maturanata iz Matematike više razine i Fizike. Dodjela Nagrade Soljačić održat će se 26. srpnja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Nagradu najboljim maturantima zajednički će uručiti profesor Soljačić i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.
– Bila sam iznenađena da sam jedina koja je iz dva predmeta imala stopostotni učinak jer je u prethodnim generacijama uvijek bilo više takvih, rekla nam je Iva Barać vidno iznenađena, ali i ponosna na svoj rezultat.
Na svoj uspjeh gleda kao nagradu za kontinuirani trud. Drugačije smatra da i nije do njega moglo doći.
– Teško bi se bilo pripremiti za ovakav rezultat na maturi u par mjeseci. Moja priprema je trajala četiri godine i na ovo sada gledam kao na nagradu za godine marljivog rada, rekla nam je splitska maturantica, i dalje pod snažnim dojmom brojnih poziva novinara.
U kratkom razgovoru uspjela nam je i pripomenuti da je uz odličan uspjeh u školi, bila i sudionica državnih natjecanja iz Matematike i Fizike pa je dakle i na taj način krojila svoj put do najbolje u cijeloj generaciji.
Poznat je i dobitnik 5.000 eura vrijedne nagrade Sakač, namijenjene najboljem informatičaru generacije. Nagradu od ove godine za najbolji rezultat na maturi iz Informatike dodjeljuje doajen hrvatske informatike Boris Sakač http://enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=54107 , a dobitnik je maturant osječke III. gimnazije Marko Rajković. Dodjela Nagrade Sakač održat će se 31. srpnja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a nagradu će zajednički uručiti Boris Sakač i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.
(https://www.srednja.hr/)

Podijeli ovaj članak
Skip to content