Dodijeljene diplome Europske akademije znanosti i umjetnosti

2 min čitanja

 

Diplomu akademika dobio je prof. dr. Franjo Topić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i počasni predsjednik HKD Napredak

 

U Salzburgu je 1. i 2. srpnja 2022. godine održana generalna skupština Europske akademije znanosti i umjetnosti/Academia Scientiarum et Artium Europaea https://euro-acad.eu/. Zbog korone nije održana skupština 2021. Akademija je osnovana u Salzburgu 1990. godine, inicijativom kardiokirurga Felixa Ungera iz Salzburga, bečkog nadbiskupa kardinala Franza Königa, te politologa i filozofa Nikolausa Lobkowicza, rektora više sveučilišta. Riječ je o međunarodnoj akademskoj organizaciji koja je međunarodna i interdisciplinarna, a u koju je uključeno oko dvije tisuće vrhunskih znanstvenika i umjetnika koji se bave pitanjima s kojima se suočavaju Europa i svijet.

Među njenim članovima nalazi se i 35 Nobelovaca, kao i papa Benedikt XVI. Članove je nominirao i izabrao Senat Akademije zbog zasluga na području znanstvenih istraživanja i drugih dostignuća. Primanje u EAZU je priznanje i nagrada za stručni i znanstveni rad, kao i doprinos razvoju društva. Članovi Akademije su organizirani u sedam znanstvenih razreda:

Na svečanom dijelu uručene su diplome novim akademicima, koji su izabrani na sjednici Senata 21. svibnja 2021. godine. Diplome Akademije dobili su prof. dr. Pavo Barišić, prof. dr. Dejan Jović, prof. dr. Miomir Žužul, prof. dr. Srećko Gajović i prof. dr. Marin Milković. Iz Bosne i Hercegovine diplome akademika dobili u razredu medicinskih znanosti prof. dr. Izet Mašić, prof. dr. Aida Kulo Ćesić i prof. dr. Almir Badnjević. Iz razreda svjetskih religija diplomu akademika dobio je prof. dr. Franjo Topić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i počasni predsjednik HKD Napredak.

Tekst i foto: https://www.hkdnapredak.com/

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content