Dodijeljen počasni doktorat čileanskom akademiku Mateu Martinicu Berosu

3 min čitanja

Sveučilište u Splitu u velikoj je dvorani Medicinskog fakulteta počasni doktorat dodijelilo i akademiku Mateu Martinicu Berosu. Prijedlog o dodjeli, na inicijativu Bezić Filipović, podržalo je Sveučilište Magallanes i počasni konzul u Punta Arenasu Rudi Mijač

Na inicijativu voditeljice Matičine podružnice u Splitu Branke Bezić Filipović, Senat Sveučilišta Split i rektor Šimun Andjelinović donijeli su odluku da se Mateo Martinic Beros na Dan Sveučilišta proglasi počasnim doktorom. U Čileu je prijedlog podržalo Sveučilište Magallanes i počasni konzul u Punta Arenasu Rudi Mijač.

Sveučilište u Splitu u velikoj je dvorani Medicinskog fakulteta 15. lipnja proslavilo 42. obljetnicu osnutka. Počasni doktorati dodijeljeni su akademiku Nikoli Bašiću, prof. dr. sc. Davidu Jones Owenu te akademiku Mateu Martinicu Berosu, dok je titula počasnog zvanja professor emeritus dodijeljena prof. dr. Goranu Tomaševiću, Jeleni Perić i Davoru Juretiću.

Za ovu prigodu u Split je došao čileanski veleposlanik u Zagrebu Juan Luis Nilo Valledor koji je primio povelju o počasnom doktoratu u Martinićevo ime. Novoproglašeni doktor nije bio nazočan, ali su ga prisutni mogli vidjeti na video zidu i čuti njegov ranije snimljeni govor.
Priča o Martinicu Berosu ovime ne završava. Oni koji čitaju Matičin portal, putopise, ili samo vole zemljopis i putovanja, znaju kako se na zapadnoj strani otoka Navarina nalazi kanal Murray. Jedini otok koji postoji u kanalu zove se Martinic, a ime je dobio po Mateu Martinicu Berosu, akademiku, povjesničaru i nekadašnjem županu. Uz otok Navarino, na istočnoj strani kanala Beagle, nedaleko Rta Horn, smještena je otočna skupina sastavljena od tri otoka, Lennox, Picton i Nueva. Otoci spadaju u provinciju Čileanska Antarktika. I na Lenoxu, bogatom nalazištima zlata, Hrvati su, unatoč teškim uvjetima, tražili bolji život.

  

U znak sjećanja na Hrvate koji su živjeli na otoku, a na poticaj Matea Martinica Berosa, Hrvatski dom iz Punta Arenasa postavio je u uvali Lenox spomenik s brončanom spomen – pločom 1978. godine. Predsjednik doma tada je bio prof. Andro Kukolj, a spomenik je postavljen povodom stote obljetnice dolaska prvih Hrvata u Magallanes. Bili su to braća Paravić i Petar Zambelić.
Branka Bezić Filipović imala je čast u travnju 2015. na otoku u ime Hrvatske matice iseljenika, Počasnog konzulata Republike Hrvatske u Punta Arenasu i Hrvatskog doma iz Punta Arenasa položiti cvijeće na spomenik. Dirljivi trenutak podijelila je, budući je onamo stigla brodom čileanske mornarice, s komandantom Patriciom Espinozom Sapunarom i posadom broda Alacalufe.

Fotogalerija

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek

Podijeli ovaj članak
Skip to content