DKH objavio knjigu Božidara Petrača Čitanje tradicije. Kroatološke teme

2 min čitanja

Među esejima svoje su  mjesto dobili i autori o kojima se i dosada nije suviše pisalo. To prvenstveno vrijedi za hrvatske djelatnike u emigraciji, Luku Brajnovića, kojemu je pridružen i prvi cjeloviti portret i prikaz ukupnog rada i djelovanja enciklopedista Pavla Tijana

 

Knjigu eseja književnika Božidara Petrača ‘Čitanje tradicije. Kroatološke teme’ objavilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK) u ediciji Mala knjižnica. Riječ je, kako navodi nakladnik, o devetnaest eseja u kojima se novim čitanjem analizira i interpretira književne opuse klasika hrvatske književnosti. Nakladnik napominje kako su među esejima svoje mjesto dobili i autori o kojima se i dosada nije suviše pisalo.

To poglavito, ističe, vrijedi za hrvatske djelatnike u emigraciji, Luku Brajnovića, kojemu je pridružen i prvi cjeloviti portret i prikaz ukupnog rada i djelovanja enciklopedista Pavla Tijana.

Nakladnik napominje kako Petrač https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=47905 u eseju o Antunu Radiću osvjetljava njegov književni rad, dok u tekstovima o Jovanu Hraniloviću, Mihovilu Nikoliću i Nikoli Andriću ističe njihove neprijeporne zasluge u vrijednosti.

Naglašava i da u tekstovima Fortuna Zrinskih i Frankopana i Poezija Frana Krste Frankopana sintetizira osnovne sastavnice zrinsko-frankopanskog pokreta, dok u eseju o Frankopanovoj poeziji osvjetljuje pjesničke domete toga vrsnog pjesnika koji je u svojem stvaralaštvu vješto objedinio različite hrvatske pjesničke tradicije s pjesništvom svoga vremena. Petračeva knjiga eseja pisana je vrlo živim i razumljivim jezikom, napominje nakladnik i dodaje kako u njima nema suvišnih metajezičnih opterećenja.

Autor podastire na nov način svoja čitanja hrvatskih književnika starije i novije hrvatske književnosti, piše nakladnik.

Božidar Petrač rođen je u Zagrebu 1952. godine. Piše pjesme, prevodi sastavlja antologije i uređuje književna izdanja. Bio je predsjednik Društva hrvatskih književnika.  ( Hina) Foto: Hrvatska riječ

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content