Djela T.M. Bilosnića predstavljena u Poljskoj i Rimu

3 min čitanja

U sklopu 21. Susreta pjesnika hrvatske  iseljeničke lirike NY, u Papinskom Hrvatskom zavodu Sv. Jeronima u Rimu, predstavljena je Bilosnićeva zbrka „Molitva svetom Franji“, objelodanjena na 25 jezika i 5 pisama svijeta

 

U subotu, 11. lipnja, u sklopu 21. Susreta pjesnika hrvatske  iseljeničke lirike  NY, u Papinskom Hrvatskom zavodu  Sv. Jeronima u Rimu, predstavljena je Bilosnićeva zbrka „Molitva svetom Franji“, objelodanjena na 25 jezika i 5 pisama svijeta. Zbirku je primio i Sveti Otac papa Franjo, koji se nedavnu zahvalio na poklonu i udijelio apostolski blagoslov autoru. Knjigu je likovno opremio autorov sin, fotograf i pjesnik Pablo Bilosnić. Uvodno je slovo kazala izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, sa Sveučilišta u Zadru, dok je u programu sudjelovao Mijo Bijuklić i prijatelji iz Beča, pjesnici i glazbenici Dubrovački kavaljeri, kojom se prigodom predstavila i zbirka Mije Bijuklića „More u nama“, koju je likovno opremio Bilosnić sa svojim slikama iz ciklusa „Mediteranski pastel“.

Susret s hrvatskim pjesnikom Tomislavom Marijanom Bilosnićem i predstavljanje njegovih Izabranih djela tiskanih u devet knjiga, a u sklopu pjesnikova jubileja, 75 godina života i 55 godina umjetničkog djelovanja, upriličen je krajem svibnja i početkom lipnja ove godine u Poljskoj, na katedrama za kroatistiku na Sveučilištima u Krakovu, u Malopoljskoj, i Katowicama u Gornjoj Šleskoj, te na Papinskom Hrvatskom zavodu  Sv. Jeronima u Rimu, u Italiji.

Na Instytutu filologii słowiańskiej UJ Krakow, 26. svibnja, Bilosnićeva Izabrana djela predstavljena su u sklopu teme „Hrvatska poezija u 20. stoljeću“ o kojoj su govorili izv. prof. dr. sc. Maciej Czerwinski, profesor sa Sveučilišta u Krakovu i izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, sa Sveučilišta u Zadru.

Sanja Knežević predstavila je Izabrana djela Tomislava Marijana Bilosnića, koji se potom krakovskim studentima kroatistike predstavio kao pjesnik čitajući svoje pjesme. Tomislav Marijan Bilosnić nastavio je svoje druženje sa studentima i profesorima kroatistike na Filologiji Słowiańska UŚ Katowice u sklopu Šleskoga sveučilišta u Katowicama 2. lipnja u „Susretu s pjesnikom“.

U programu u Katowicama sudjelovali su prof. Leszek Malczak, Marijana Roščić, prof., lektorica hrvatskog jezika na Šleskom sveučilištu u Katowicama i izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, koja je predstavila Bilosnićeva Izabrana djela. Uz autora, Bilosnićeve pjesme je čitao i Dominik Wyderka, student hrvatskog jezika na Sveučilištu u Katowicama.

Poslije predstavljanja Izabranih djela T. M. Bilosnića na Sveučilištima u Krakovu i Katowicama uslijedio je razgovor s pjesnikom, koji je na kraju druženja sa studentima i profesorima, poklonio svoja Izabrana djela knjižnicama na Odjelima filologije ovih sveučilišta.

 

Tekst i Fotografije: Tomislav Marijan Bilosnić

Podijeli ovaj članak
Skip to content