Djedova povijest u Ognjenoj zemlji

1 min čitanja

29. ožujka u klubu „Estadio Croata“ u Santiago de Chileu predstavljena je knjiga Nila Kovačevića (Nilo Covacevich Concha) „Djedova povijest, vjerojatno preuveličana. Hrvatski naseljenik u Ognjenoj zemlji“ (La Historia Posiblemente Exagerada Del Abuelo. Un colono Croata en Tierra del Fuego).

Nilo José Covacevich Concha je unuk jednog od prvih naseljenika u Ognjenoj zemlji i kao agronom usko je vezan za život i naslijeđe Ognjene zemlje.

Ova nevelika knjiga (49 stranica) propovijeda o mladom i nemirnom Giuseppeu (Josipu) koji se osjećao taocem siromaštva hrvatskih otoka 19. st. Očaran avanturama koje obećava more i bogatstvom Amerike dospijeva do krajnjeg juga Južne Amerike, Ognjene zemlje, ne sluteći kako će postati dio kontraverzne povijesti naseljavanje posljednjeg nedirnutog dijela svijeta.

Tu se suočava s izazovnom divljinom kao rudar, poljodjelac i trgovac. Nestaju domorodačka plemena dok more ovaca preplavljuje samotne pašnjake. Za to vrijeme, u njegovoj dalekoj domovini, nestaje Austro – Ugarsko carstvo. kome se divio. i nastaje kraljevina Jugoslavija.

Knjiga je izašla ove 2023., a ilustrirao ju je još jedan Hrvat, Nilov sin, arhitekt Mirko Covacevich. Knjigu je u “Estadio Croata” predstavio Nikolo Gligo.

Tekst: HMI / RIL Editores

Slika: RIL Editores

Podijeli ovaj članak
Skip to content