Dijalektalna poezija bačkih Hrvata na Filozofskom fakultetu u Osijeku

1 min čitanja

U predstavljanju sudjeluju Ivan Trojan, Tatjana Ileš, Tomislav Žigmanov i Željko Šeremešić

 

U okviru manifestacije Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine 16. rujna na Filozofskom fakultetu bit će predstavljen blok u časopisu Književna revija „Suvremeno dijalektalno pjesništvo na novoštokavskoj ikavici među Hrvatima u Bačkoj“. Program počinje u 12 sati, a u predstavljanju sudjeluju Ivan Trojan, Tatjana Ileš, Tomislav Žigmanov i Željko Šeremešić.

Pogled preko granice naslov je poglavlja u Književnoj reviji u kojem je panoramski prikaz suvremenog dijalektalnog pjesništva na novoštokavskoj i staroštokavskoj ikavici među Hrvatima u Bačkoj. Prinos je ovo priređivačice Katarine Čeliković i uvodni tekst Tomislava Žigmanova. Aktualnost ovog prinosa dolazi u trenucima kada Hrvati u Bačkoj moraju isponova dokazivati cjelovitost svoga jezika, njegovu baštinu ali i trajanje u suvremenosti, a time onda i opstojnost svoga nacionalnog identiteta na prostoru u kojemu su ukorijenjeni stoljećima.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije i u suorganizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

Tekst i foto https://www.zkvh.org.rs/

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content