Delegacija Hrvata Slovenije u mariborskoj općini

2 min čitanja

Delegaciju su činili predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak, predsjednica KD Matice hrvatske Sandra Dudaš i predsjednice Hrvatskog kulturnog društva Maribor Koraljka Čeh

 

Delegacija Hrvata je 28. srpnja posjetila Općinu Maribor (MOM) s ciljem predstavljanja svoga djelovanja. Delegaciju su činili predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak, predsjednica tamošnjeg KD Matice hrvatske Sandra Dudaš i  predsjednice Hrvatskog kulturnog društva Maribor Koraljka Čeh.

Dočekale su ih zamjenica župana Alenka Iskra i voditeljica za međunarodno sudjelovanje Nataša Ritonja, kojima je predstavljen bogati rad te plan aktivnosti Saveza i oba društva. Naglašena je važnost rada Hrvata u Mariboru te njegova truda u promicanju hrvatske tradicije, kojim se istovremeno teži povezivanju slovenske i hrvatske kulture.

Nadalje, istaknuta je činjenica kako Hrvati imaju neriješeni status u Sloveniji. Prema zadnjim podacima, broj Hrvata u Sloveniji je oko 55.000 ljudi. Teško je zanemariti činjenicu višestoljetnog života pripadnika hrvatskog naroda na području Bele krajine, slovenskog dijela Istre i na području Prekmurja te okolice Sutle. Veliki broj Hrvata danas živi u većim gradovima poput Ljubljane, Maribora, Novog mesta, a važno je spomenuti i veliki broj hrvatskih studenata koji se školuju u Mariboru te drugim slovenskim gradovima.

U Mariboru živi oko 4.000 Hrvata, uz postojanje nekoliko ključnih institucija u integraciji Hrvata u slovensko društvo. Vodstvu MOM-a predstavljen je i primjer uspješne prakse u Lendavi gdje hrvatsko društvo i općina usko surađuju te zajednički doprinose turizmu. (Đ.K.)

U Mariboru se ove godine 10. listopada održava 9. Sabor hrvatske kulture te je izražena želja da ih podrži mariborska općina pod vodstvom župana Saše Arsenoviča. Rečeno je kako imamo njihovu potporu što se tiče organizacije događaja. Pitanje otvaranja Hrvatskog kulturnog centra u Mariboru, kao centraliziranog mjesta predstavljanja rada oba društva, jedan je od ključnih projekata koji se u budućnosti planira realizirati uz potporu mariborske općine.

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content