Delegacija gradišćanskih Hrvata u Zagrebu

5 min čitanja

Susret s istaknutim kulturnim i medijskim djelatnicima gradišćanskih Hrvata, na kojem su promovirane dvije jedinstvene monografije održan je u nazočnosti brojne publike u Austrijskom kulturnom forumu u Zagrebu, 14. lipnja 2024.

Tekst: Vesna Kukavica; Foto: Snježana Radoš; https://www.hrvatskicentar.at/kolo-slavuj; https://hrvatskenovine.at

Delegaciju gradišćanskih Hrvata,  koja je predstavila svoje reprezentativne primjerke  dviju bogato ilustriranih monografija fokusiranih na kulturno i publicističko djelovanje unutar vlastite narodne grupe – predvodio je ugledni bečki intelektualac publicist, pisac i aktivist Petar Tyran. Susret u Austrijskom kulturnom forumu je organiziran u suradnji s austrijskim Veleposlanstvom u Hrvatskoj, a nazočili su mu etablirani hrvatski umjetnici, znanstvenici, diplomati i političari, među kojima izdvajamo: najprevođenijeg hrvatskoga književnika Miru Gavrana, povjesničara Ivana Tepša, filologinju Sanju Vulić, etnologinju Marijetu Rajković Iveta, intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta Ivu Hraste Sočo, diplomatkinju i muzikologinju Zdenku Weber, književnika Stjepana Šešelja, doajena naše publicistike na njemačkome jeziku s vrsnom diplomatskom karijerom Stjepana Šuleka, predsjednicu Odbora za Hrvate izvan RH i zastupnicu u Hrvatskome saboru Zdravku Bušić te tim Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH na čelu sa savjetnikom s posebnim položajem za hrvatsku nacionalnu manjinu Milanom Bošnjakom. Iz Hrvatske matice iseljenika, uz zamjenika ravnatelja HMI Ivana Tepeša, promociji su nazočili višegodišnji umirovljeni urednik časopisa Matica Hrvoje Salopek, rukovoditeljica Odjela za nakladništvo i urednica Hrvatskog iseljeničkog zbornika Vesna Kukavica te novinarka Snježana Radoš.

Nakon pozdravnih i uvodnih riječi  direktorice Austrijskoga kulturnoga foruma u Zagrebu, Marine Chrystoph i veleposlanika Republike Austrije u Hrvatskoj, Marka Vuketića predstavnici Folklornoga ansambla Kolo Slavuj i bečkog Hrvatskoga centra u dvorani Austrijskoga kulturnoga foruma u Zagrebu prikazali su odlomak videosnimke jubilarne proslave „Oganj gori“, koja je lani svečano obilježena u Volkstheatru prigodom 50. obljetnice postojanja ovog kvalitetnog akademskoga ansambla. Isto tako su prezentirali knjigu „Pogledi“, koja je objelodanjena u okviru spomenutog polustoljetnog jubileja.

Zanimljivo je bilo slušati Gabrielu Novak-Karall, Lydiu Novak i Petra Tyrana tijekom prezentacije knjige „Pogledi“ jer autentično tumače dionicu hrvatske tradicijske kulture, ali i jezične baštine te suvremenih kulturnih praksi gradišćanskih Hrvata u Austriji (Gradišće i Beč) te njezinu srednjo-europskome susjedstvu (od Mađarske do Češke i Slovačke), gdje višestoljetno žive gradišćanski Hrvati.

Petar Tyran je nadahnuto predstavio luksuzno opremljeno i grafički pregledno oblikovano divot izdanje zbornika „Hrvatske novine kroz stoljeća“, kao intelektualac koji je puna četiri desetljeća u Beču uređivao taj tjednik, koji slavi 115 godišnjicu kontinuiranog izlaženja.

Nazočna publika,  promotori te domaćini imali su također prilike uživati i u video-zapisu lanjskog otvaranje Hrvatskoga bala u Beču, koji je bio posvećen životu i djelu svestranog umjetnika Vilija Rešetarića. Fantastičnu publikaciju bogato ilustriranu „Pogledi“ – 50 godina nadregionalnog folklornog ansambla Kolo-Slavuj uredile su znalački Lidija Novak, Gabrijela Novak-Karall i Katarina Tyran (2023.). 

Divot izdanje zbornika „Hrvatske novine kroz stoljeća“ uredio je Petar Tyran (2024.), pokazujući na više od tristo stranica enciklopedijskog formata svu raskoš svog spisateljskog dara i fotografskoga umijeća, uz nevjerojatnu erudiciju poliglote uronjenog u sam život gradišćanskih Hrvata i germanofone svakidašnjice Austrije, ne izostavljajući niti jednog dopisnika, niti jednog bivšeg urednika tog jedinstvenog tjednika.

U dvojezičnom zborniku „Hrvatske novine kroz stoljeća” zanimljivi su prilozi  akademika Nikole Benčića, filologinje Sanje Vulić, kroatiste Milana Bošnjaka, slavistice Kataryne Tyran, publicistkinje Vesne Kukavica, koja je pohvalila suvremenu komunikacijsku paradigmu koju je u ovaj tjednik integrirao tim nakladnika Štamparskog društva iz Željeznog, a kojega će ubuduće voditi nova glavna urednica Hrvatskih novina Tereza Grandić. Promovirana spomen-knjiga Hrvatskih novina, u 115 godištu izlaženja, temelji se na knjizi Marina Berlakovića „100 ljet Hrvatske novine”, ali publikacija je znatno obogaćena različitim člancima, fotografijama i faksimilima. Cjelokupnu seriju Hrvatskih novina čitatelji mogu s užitkom prelistavati gdjegod dopire internetska mreža u digitalnom repozitoriju u Nacionalnoj biblioteci Austrije.

Podsjetimo, Petar Tyran rođen je 1955. u Novom Selu (Austrija), a studirao je anglistiku, slavistiku i filozofiju u Beču. Bio je glavni urednik hrvatskih kulturnih novina „Pokus“ u Gradišću. Godine 1983. je izdao antologiju suvremene hrvatske poezije „Ptici i slavuji“ (Vögel und Nachtigallen). Od 1984. godine bio je glavni urednik hrvatskog tjednika „Hrvatske novine“, a od 1995. kustos Hrvatskog centra u Beču. Suradnik je Hrvatskog iseljeničkog zbornika godinama. Trenutačno je u mirovini, a uživa u pomoći mladim kolegama i kolegici novoj urednici.

Podijeli ovaj članak
Skip to content