Davor Vuković će ponovno izlagati u New Yorku

3 min čitanja

Izložba “Adriatic Wonder” u Broadway Gallery trajat će od 16. do 29. listopada, a bit će posebna po tome što se autor ovaj put predstavlja djelima velikih formata, uglavnom 300×300 centimetara

“To su slike iz kojih miriše more, Jadransko more!”, zapisali su američki likovni kritičari kada su vidjeli djela slikara Davora Vukovića http://www.davor-vukovic.iz.hr/index.php/en/. A prvu samostalnu izložbu u New Yorku Vuković je imao u listopadu 2012. godine kada se predstavio u prestižnoj Broadway Gallery.
Tom je prigodom Abraham Lubelski, slikar, kustos i vlasnik te poznate galerije na Manhattanu, rekao:
– Njegove su slike izazovne, pune energije i volje za životom očitovane ponajprije u pulsirajućim bojama, slobodno razasutim po platnu. On je majstor formalne inovacije, a njegova djela iskričava su poput vatrometa. Rad Davora Vukovića suštinski je spojen s podnebljem njegove mladosti, s krajevima u blizini mora, a njegov osebujan i originalan stil nešto je što sam vidio kod malog broja slikara. Ponosim se što izlaže u mojoj galeriji u New Yorku. A Davor Vuković ovih dana ponovno pakira kovčege za New York, gdje ponovno izlaže u galeriji Broadway. Izložba naslovljena “Adriatic Wonder” trajat će od 16. do 29. listopada, a bit će posebna po tome što se autor ovaj put predstavlja djelima velikih formata, uglavnom 300×300 centimetara.
– Kada se predstavite u New Yorku i kada vas tamo prepoznaju, onda su vam zaista otvorena vrata cijelog svijeta – kaže Davor Vuković, koji se posebno ponosi svojim “povratkom na mjesto zločina”, jer kako sam kaže, to je najbolji mogući dokaz da je ondje ostavio trag.
Nakon prve izložbe u New Yorku slijedili su pozivi iz Danske i Austrije, gdje je također imao zapažene nastupe, a slikar pri tome nije zanemario ni izložbenu aktivnost u domovini. Kaže da se posebno ponosi izložbom koju je u travnju ove godine imao u Splitu, gradu svoje mladosti, gdje se predstavio s više od 40 slika postavljenih na dva kata Stare gradske vijećnice na Pjaci. Iako s mislima usmjerenim na New York, već razmišlja o pothvatima koji ga čekaju nakon druge samostalne izložbe u prijestolnici svjetske umjetnosti. Svjestan je da u te planove mora uključiti veliku, reprezentativnu izložbu u Zagrebu, jer, kaže, i Zagreb mora vidjeti djela zbog kojih je prepoznat u svijetu.
“I u Vukovićevim najvećim slikama (300×300 cm), premda kao i uvijek oslikava more, otoke i podmorje u modrim i indigo bojama, zrcali se nebo, beskraj svemira, kretanje bezbrojnih zvijezda i galaksija. Zbog tih refleksija noćnog i svijetlog neba i dna na površini i u dubini vode, sjena, mrlja i razlijevanja boja, one podsjećaju na Monetove slike velikog formata…”, zapisala je povjesničarka umjetnosti dr. sc. Mirjana Repanić-Braun.
(Večernji list)
Tekst: Bojana Radović

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content