Dani otvorenih vrata NSK – 2015.

5 min čitanja

Povodom proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji ove godine obilježavamo 23. veljače, od 24. do 26. veljače održat će se i manifestacija Dani otvorenih vrata NSK.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica poziva Vas na svečanu proslavu Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u ponedjeljak, 23. veljače 2015. godine, s početkom u 12.00 sati. Svečanost počinje u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatske bratske zajednice 4., a nastavlja se prema programu Dana otvorenih vrata NSK – koji će se održavati od utorka 23. do četvrtka 26. veljače ove godine.
Za vrijeme trajanja Danâ otvorenih vrata svima zainteresiranima omogućili smo obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom u 10, 13, i 16 sati, koji uključuje i posjet zbirkama građe posebne vrste, u kojima je pohranjen najvrjedniji dio našega fonda koji se sastoji od najstarijih hrvatskih knjiga i rukopisa te vrijednih karata, grafika i notnih zapisa. Uz razglede Knjižnice, za posjetitelje smo priredili predavanje vezano uz kartografiju, promociju antologije suvremenog hrvatskog pjesništva na talijanskom jeziku E dopo di noi resta l’amore (I poslije nas ostaje ljubav), te koncert studenta Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.
Za obilazak Knjižnice potrebno se prijaviti e-poštom na e-mail otvorena_vrata@nsk.hr. Nakon primljene najave obilaska, Knjižnica će potvrditi slobodan termin.

Događanja:

utorak, 24. 2. 2015.
12 sati, veliko predvorje NSK – predstavljanje antologije suvremenog hrvatskog pjesništva na talijanskom jeziku E dopo di noi resta l’amore (I poslije nas ostaje ljubav)
17 sati, malo predvorje NSK – Predavanje dr. sc. Dubravke Mlinarić Karte i identiteti – kartografski „gastarbeiteri“ s hrvatskih prostora u ranom novom vijeku, izbor iz Zbirke Novak

četvrtak, 26.2.2015.
12 sati, predvorje NSK – Podnevna glazbena stanka – koncert komornih ansambala iz klase profesora Jože Haluze

PROGRAM KOJI ĆE ZBIRKE PONUDITI U SKLOPU OBILASKA

Zbirka rukopisa i starih knjiga
Zbirka rukopisa i starih knjiga, kao poseban odjel Kraljevske sveučilišne knjižnice, utemeljena je 1894. godine zauzimanjem tadašnjega upravitelja Knjižnice Ivana Kostrenčića. U to je doba Knjižnica bila smještena u današnjoj zgradi Sveučilišta. Zbirka skuplja, čuva, obrađuje i daje na korištenje najbogatiji fond starih hrvatskih rukopisa i knjiga u našoj zemlji, uz rukopise te brojne rijetke i stare knjige koje pripadaju kulturama drugih naroda.
Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata moći će se razgledati rukopisni i tiskani hrvatski glagoljični spomenici, a s obzirom na to da ove godine obilježavamo i 300. obljetnicu rođenja Baltazara Adama Krčelića, u prostoru Zbirke bit će izložena i tri Krčelićeva autografa.

Grafička zbirka
Crteži i grafike dio su fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od utemeljenja Knjižnice prije četiri stotine godina, a Grafička zbirka, kao zasebna jedinica u sklopu Knjižnice, utemeljena je 1919. Grafička zbirka NSK, uz to što je najstarija, po brojčanim je pokazateljima najveća zbirka te vrste u Hrvatskoj. Uz brojna djela velikih imena hrvatske likovne umjetnosti, u njezinu su fondu i djela mnogih velikana svjetske umjetnosti.
Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata moći će se vidjeti grafička mapa Preko mora koja je inspirirana istoimenim djelom Eugena Kumičića. Mapa, koja je djelo petero grafičara istarsko-riječkoga kruga Đanina Božića, Maje S. Franković, Melinde Kostelac, Zdravka Milića i Jasne Šikanja, sastoji se od 10 grafičkih listova tiskanih u tehnikama litografije na kamenu, sitotiska, linoreza, slijepoga tiska i dubokoga tiska u bojama.

Zbirka zemljopisnih karata i atlasa
Zbirka zemljopisnih karata i atlasa utemeljena je 1945. godine kao zasebna jedinica Knjižnice. Nastala je odabirom iz njezinih fondova, iz prikupljenog obveznog primjerka, iz darova i ostavština znamenitih pojedinaca te darova mnogobrojnih ustanova. U Zbirci se zemljopisnih karata i atlasa prikuplja, čuva, obrađuje i daje na korištenje kartografska građa. Posebna pozornost posvećuje se fondu starije i vrijedne kartografske građe te nacionalnomu fondu i kontroli obveznoga primjerka.
Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata moći će se vidjeti odabrana kartografska građa i noviji atlasi iz fonda zbirke.

Zbirka muzikalija i audiomaterijala
Zbirka je nastala 1945. godine izdvajanjem notne građe od knjižnoga tekstualnog fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Od 1964. Zbirka prikuplja gramofonske ploče i kasete, a od 1989. kompaktne diskove te glazbene DVD-e. Rukopisne muzikalije u sastavu Zbirke nabavljene su kupnjom ili darom skladatelja.
Na Danima otvorenih vrata NSK u Zbirci muzikalija i audiomaterijala moći će se vidjeti odabir rukopisne građe (autografa) iz bogate ostavštine skladatelja Ivana pl. Zajca te odabrana izdanja tiskane i zvučne glazbene građe iz fonda Zbirke.
I. R.

Podijeli ovaj članak
Skip to content