Dani hrvatskog filma u Darmstadtu

3 min čitanja

 

U suradnji s kinom Kinopolis programmkino rex i Hrvatskom maticom iseljenika, jednim od pokrovitelja cjelogodišnje priredbe „Godina hrvatske kulture 2019. u Darmstadtu, prikazana su četiri hrvatska filma različitih žanrova

U okviru obilježavanja pedesete obljetnice osnivanja Hrvatske katoličke zajednice Darmstadtu http://kkg-darmstadt.de/, u tom gradu održani su i „Dani hrvatskoga filma“. U suradnji s kinom Kinopolis programmkino rex i Hrvatskom maticom iseljenika od 12. do 15. rujna prikazana su četiri hrvatska filma različitih žanrova. Više

Filmski dani otvoreni su sjajnom komedijom „Sve najbolje“ Snježane Tribuson u kojoj se isprepliće niz komičnih ljubavnih (ne)zgoda, a u glavnim ulogama briljiraju Ksenija Marinković i Goran Navojec. Odlično je prihvaćena i drama „Imena višnje“ koja govori o univerzalnoj ljubavi, ljudskoj toplini i nedaćama starijeg bračnog para koji su pod redateljskom palicom Branka Schmidta utjelovili Ivo Gregurević i Nada Đurevska.

Dokumentarac „Sve je bio dobar san“ o vukovarskom heroju Jean-Michelu Nicolieru potresla je gledatelje u kino dvorani u Darmstadtu. Priča redatelja Branka Ištvančića proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja još uvijek traga za posmrtnim ostacima svojega sina.

Dani hrvatskoga filma u Darmstadtu zaključeni su izvanrednim igranim filmom „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ redatelja Silvija Petranovića koji su pratila mnoga djeca sa svojim roditeljima. U ovom najgledanijem dječjem igranom filmu u Hrvatskoj posebno su impresionirali mladi glumci Mile Biljanović kao šegrt Hlapić i Ela Lulić u ulozi Gite.

Direktor programmkino rex Marcel Kurth izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskom katoličkom zajednicom Darmstadt koja je započeta još prije pet godina sličnim projektom. „Jedna od naših programskih smjernica je prikazivanje filmova iz zemalja koje su u svijetu kina manje eksponirane. U Hrvatskoj ima odličnih filmova, to se moglo vidjeti i ove godine“, naglasio je Kurth.

Organizacija „Dana hrvatskog filma“ u Darmstadtu ne bi bila moguća bez svesrdne pomoći Hrvatske matice iseljenika, jednog od pokrovitelja cjelogodišnje priredbe „Godina hrvatske kulture 2019. u Darmstadtu“ http://kulturjahr2019.kkg-darmstadt.de/, a osobito Odjela za kulturu i Nives Antoljak.

Dani hrvatskog filma središnji su dio kulturnog programa u Darmstadtu koji će biti zaključen prikazivanjem filma „Mary’s Land“ s tematikom Međugorja te velikom svečanom akademijom 30. studenog i 1. prosinca 2019.

Tekst : Goran Filipović

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content