Dani Eugena Buktenice na Šolti

2 min čitanja

Pokrovitelji manifestacije su Općina Šolta i Turistička zajednica Općine Šolta, organizator je Kulturno-informativni centar otoka Šolte, suorganizator Likovna udruga Eugen Buktenica i partner Hrvatska matica iseljenika

 

 

Dani Eugena Buktenice održavaju se od 25. do 27. kolovoza 2022. u sklopu Kulturnog ljeta na otoku Šolti. Hrvatska matica iseljenika poziva sve Hrvati izvan RH, pogotovo s otoka Šolte, da se uključe u ovu mrežu ljubitelja hrvatske naive i pridruže se ovom vrijednom programu.

Priča o Eugenu Buktenici Đenku https://vickobuktenica.com/eugen-buktenica odavno je prerasla okvire otoka Šolte, a specifičnim likovnim izričajem u maniri dalmatinske naive morskih motiva, ovaj slikar dao je veliki doprinos umjetničkom pravcu koji je postao hrvatski brend. Đenkov put nastavio je i Vicko Buktenica i ovaj program jedan je od niti koje tkaju razvoj otoka kroz kulturu u smjeru Centra dalmatinske naive.

U sklopu svečanog otvaranja cijele manifestacije 25. kolovoza 2022. u Bratskoj kući bit će i otvaranje izložbe Podravska idila na Šolti, autora Mirka Horvata iz Kloštra Podravskog, izložba izbora djela šoltanskih slikara naive te prigodni kulturno-umjetnički program.

Mala škola naive uključuje dvije likovne radionice 26. i 27. kolovoza koje vodi Vicko Buktenica te gosti Ankica i Ante Karačić. Bit će to zanimljivo putovanje u promociji izvorne hrvatske kulturne baštine.

Pokrovitelji manifestacije su Općina Šolta i Turistička zajednica Općine Šolta, organizator je Kulturno-informativni centar otoka Šolte, suorganizator Likovna udruga Eugen Buktenica i partner Hrvatska matica iseljenika.

Tekst : Snježana Jurišić

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content