Dani Domovinskoga rata u Gradišću

2 min čitanja

Zahvaljujući dr. Franji Pajriću, predsjedniku Društva Hrvati, ove godine je na te sambotelske i koljnofske spomen-dane pozvana organizirana i uigrana ekipa iz Našica, koja unutar projekta „Domovina i ja” širi istinu o Domovinskom ratu

 

Dugogodišnja je tradicija da pred obljetnicom sloma obrane Vukovara, Gradišćanski Hrvati, zahvaljujući dr. Franji Pajriću, predsjedniku Društva Hrvati, mogu čuti predavanja o Domovinskom ratu. Ove godine je na te sambotelske i koljnofske spomen-dane pozvana organizirana i uigrana ekipa iz Našica, koja unutar projekta „Domovina i ja” širi istinu o Domovinskom ratu.

Tako su u sambotelskoj Hrvatskoj školi i vrtiću Mate Meršića Miloradića https://www.facebook.com/miloradic.iskola/, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Goran Sokol, umirovljeni bojnik HV-a Nikola Masnikosa, časnički namjesnik HV-a Branimir Jokić, dragovoljac obrane Vukovara i zapovjednik jednoga punkta na Sajmištu i Mirko Horvatin, general Specijalne policije i ratni zapovjednik postrojbe Specijalne policije „Baruni”. Oni su više od dva sata zainteresiranoj publici predstavili rat iz vlastitog gledišta, kako je to izgledalo u Našicama ir Vukovaru.

Filmska promocija, ganutljive slike i podaci strašne statistike ubijenih, palih, masakriranih, ranjenih žrtava na području Našica i Vukovara emocijama su obilježili večer. U dodatku je Srđan Nogić govorio o zračnim napadima i borbi za Srđ u Dubrovniku, prizorima koje je kao 14 -godišnji dječak gledao s prozora. Na kraju predavanja Goran Sokol je knjige o ratu predao školskoj ravnateljici Editi Horvat-Pauković, a o Domovinskom ratu dalje se govorilo drugi dan i koljnofskoj publci.

Tiho/Hrvatski glasnik/MCC

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content