Dan žalosti za preminuloga predsjednika Hrvatskoga sabora

5 min čitanja

Knjiga žalosti bit će otvorena 1. listopada od 9 sati u Plavom salonu, priopćio je Hrvatski sabor. Komemoracija za preminuloga predsjednika Hrvatskog sabora održat će se 3. listopada u 17 sati, a posljednji ispraćaj predviđen je za 4. listopada u 12 sati na zagrebačkome gradskom groblju Mirogoju. Dan ispraćaja predsjednika Sabora Vlada će proglasiti Danom žalosti

 

U povodu smrti Borisa Šprema (1956. -2012.), predsjednika Hrvatskog sabora, Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada uputio je brzojav sućuti obitelji Šprem i Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske.

I kada je osjećao da ga čeka govornička bura, s gospodinom Borisom Špremom dan u Hrvatskom saboru počeo je smiješkom. U političkoj je areni stvarao dobro, pozitivno ozračje što je doista rijetkost. Iako predsjednik, prema svakom se zastupniku odnosio prijateljski, s uvažavanjem, dobrohotno, istaknuo je Lesar u brzojavu sućuti.
Bio je dobri duh Sabora, ali čvrst u stavovima, jakog osjećaja za pravdu. Demokrat u duši, ali i na djelu. Sve ga te, za hrvatsku političku scenu rijetke lijepe osobine svrstavaju u nesvakidašnje pojave. Boris Šprem je bio dobar čovjek i njegovim odlaskom Hrvatski sabor i politika u cijelosti izgubili su mnogo. Hrvatski laburisti -Stranka rada suosjećaju s vama, stoji u sućuti predsjednika Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutina Lesara.

Karamarko: Danas je žalostan dan za Hrvatsku
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je sućut u povodu smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema rekavši da je danas žalostan dan i veliki gubitak za Hrvatsku.
Karamarko je u ime svih članova stranke i u svoje osobno izrazio sućut Špremovoj obitelji istaknuvši da je Špremova smrt veliki udarac za cijelu hrvatsku političku scenu, a ne samo za SDP. Sućut je izrazio i svim članovima SDP-a te predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću.
Predsjednik HDZ-a rekao je i da mu je Šprem bio više od 20 godina osobni prijatelj te se silno veselio kad je postao predsjednikom Sabora. Napomenuo je da je s pokojnim predsjednikom Hrvatskog sabora bio u kontaktu dok se liječio, a zadnju poruku dobio je prije njegova odlaska u SAD.

Mesić: Špremova smrt gubitak i za parlamentarizam u Hrvatskoj
Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić je istaknuo kako ga je bolno iznenadila vijest o smrti Borisa Šprema te da je njegova smrt gubitak ne samo za njegovu stranku, SDP, nego i za Sabor i za parlamentarizam u Republici Hrvatskoj. Rekao je kako je osobito cijenio njegovu iskrenu i nepokolebljivu privrženost idejama i idealima socijaldemokracije

Predsjedništvo Hrvatskoga sabora na svojoj 7. sjednici donijelo je odluku o imenovanju odbora za ispraćaj i odluku o državnom pogrebu za predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema.
Knjiga žalosti bit će otvorena u ponedjeljak 1. listopada 2012. godine od 9 sati u Plavom salonu, priopćio je Hrvatski sabor. Komemoracija za preminuloga predsjednika Hrvatskog sabora održat će se u srijedu 3. listopada ove godine u 17 sati.
Posljednji ispraćaj predviđen je za četvrtak 4. listopada 2012. godine u 12 sati na zagrebačkome gradskom groblju Mirogoju.

Posmrtni ostaci preminuloga predsjednika Hrvatskoga sabora bit će prethodno izloženi u mrtvačnici na Mirogoju u četvrtak 4. listopada 2012. godine od 7.30 do 11.30.

Hrvatski sabor, zbog smrti Borisa Šprema , idućeg tjedna neće zasjedati, a odgođene su i sve planirane protokolarne aktivnosti, uključujući i dodjelu državne nagrade za znanost te svečanu sjednicu u povodu Dana neovisnosti, doznaje se u Saboru.

U Hrvatskom saboru formiran je odbor za ispraćaj preminulog predsjednika, a od sutra u 9 sati bit će otvorena knjiga žalosti. U odboru za ispraćaj Borisa Šprema su predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Vlade i Sabora – Radimir Čačić, Milanka Opačić, Neven Mimica, Branko Grčić, Josip Leko, Nenad Stazić, Milorad Batinić, Željko Reiner i Tomislav Čuljak te predstojnik Ureda predsjednika RH Vito Turšić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i tajnik Hrvatskog sabora Slaven Hojski.
 
Dan ispraćaja predsjednika Sabora Vlada će proglasiti Danom žalosti.
(HRT)

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content