Dan hrvatske glagoljice kao posveta hrvatskom jeziku i pismenosti

1 min čitanja

Dan je inicijativa je Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Maticom hrvatskom, Staroslavenskim institutom, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Društvom prijatelja glagoljice

Dan hrvatske glagoljice’ inicijativa je Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Maticom hrvatskom, Staroslavenskim institutom, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Društvom prijatelja glagoljice, a bit će inauguriran u četvrtak, 22. veljače.
U povodu obilježavanja dana kada je 22. veljače 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga ‘Misal po zakonu Rimskoga dvora’, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) ove je godine odlučio pokrenuti manifestaciju ‘Dan hrvatske glagoljice’ s ciljem popularizacije jednog od najprepoznatljivijih obilježja hrvatske pismenosti i kulture.
Cijela se ideja uklopila i u poseban projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) i pokretanje portala glagoljica.hr, koji će također biti predstavljen 22. veljače.
U organizaciji IHJJ-a, 21. veljače počinje i obilježavanje sad već tradicionalne manifestacije Mjesec hrvatskoga jezika pokrenute prije četiri godine.
(Hina)

Podijeli ovaj članak
Skip to content