Dan Hrvata u Baji

2 min čitanja

Program je nastavljen u gradskom Kazalištu gdje su čelnici hrvatskih udruga, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj i gradonačelnik Baje održali prigodne govore, podijeljena su odličja i nagrade zaslužnim pojedincima među kojima i hrvatskoj konzulici u Pečuhu prigodom završetka njezina mandata

U južnomađarskom gradu Baji održan je 16. studenoga Dan Hrvata u Mađarskoj koji je organizirala Hrvatska državna samouprava i Savez Hrvata u Mađarskoj. Program je počeo svečanom misom na čast prvoga hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u središtu Baje koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević a na kojoj je uz brojne hrvatske vjernike iz svih dijelova Mađarske sudjelovao Joso Ostrogonac, predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj iz Baje, domaćin Dana, Mišo Hepp, predsjednik Hrvatske državne samouprave u istoj zemlji, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Gordan Grlić Radman, konzulica u Pečuhu Ljiljana Pancirov, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević, gradonačelnik Baje i drugi.
Na svršetku slavlja biskup je zahvalio svima koji se trude oko sloge među Hrvatima u Mađarskoj, kao i nazočnom fra Ivanu Holetiću iz Subotice što svake posljednje nedjelje u mjesecu slavi misu na hrvatskom jeziku u Baji. Neposredno nakon mise svi su nazočni poslušali svjedočanstvo jednog mladića, vukovarske žrtve.
Program je nastavljen u gradskom Kazalištu gdje su čelnici hrvatskih udruga, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj i gradonačelnik Baje održali prigodne govore, podijeljena su odličja i nagrade zaslužnim pojedincima među kojima i hrvatskoj konzulici u Pečuhu prigodom završetka njezina mandata. Potom su nastupila hrvatska kulturno-umjetnička društva iz mađarskog dijela Bačke s bogatim programom igara, pjesama i narodnih običaja. Hrvatski dan završio je zajedničkim objedom oko 600 sudionika.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content