Čileanski Hrvat – strateg hrvatskog turizma

6 min čitanja

Kako je mladi, 31-godišnji nasljednik čileansko-hrvatske poslovne dinastije, koji je kupnjom uspješne tvrtke Istraturist za 120 milijuna eura postao najveći hotelijerski poduzetnik u nas, u tri godine napredovao od poslovnog početnika do glavnog poslovnog stratega moćne obitelji

Pošto je dao svoj prvi intervju otkad je u Hrvatskoj, točno prije dvije godine, danas 31-godišnji Davor Lukšić postao je, nedvojbeno, najintrigantniji mladi biznismen u Hrvatskoj. Samozatajan “stidljivi princ dinastije Lukšić” – kako smo ga u naslovu, u tjedniku Globus, proglasili – prije tri godine preuzeo je obiteljski posao u Hrvatskoj i, otkada je došao, o njemu se nije znalo mnogo. Tako je i ostalo. U tolikoj mjeri da su nam se, nakon njegova prvog intervjua, javili čileanski mediji tražeći fotografije i što više informacija o mladom Lukšiću. Razgovarali smo u njegovu uredu, u neboderu na Trgu bana Josipa Jelačića, a Lukšić je bio dobronamjeran, pristojan, ali donekle i pod tremom zbog razgovora. Puno mu je lakše palo fotografiranje.
Na Instagramu se sporadično pojavljivao na fotografijama s ljetovanja, u društvu zgodne djevojke, nije bio često gost zabava za visoko društvo, a na biznis-stranicama bilježili su se poslovni apetiti njegova carstva. Kada se u intervjuu za Globus predstavio hrvatskoj javnosti, komentirale su ga najviše žene, dok je starija generacija biznismena na čileanskog došljaka gledala kao na predstavnika nove generacije Lukšićeve dinastije, kojem su poslovi u Hrvatskoj dani da bi se čeličio u praksi, a pritom ga je obitelj okružila iskusnim dugogodišnjim suradnicima koji su ga trebali usmjeravati, ali mu i olakšati preuzimanje velike poslovne odgovornosti. Hrvatska je, odredio je to još davno pokojni poglavar obitelji i osnivač poslovne dinastije Androniko Lukšić, mjesto gdje se ostaje i domovina iz koje se Lukšići neće povlačiti, koliko god teško i izazovno bilo.

No, Lukšići su upravo ovoga tjedna doživjeli još jedan veliki trijumf u svom poslovanju u Hrvatskoj – bogata čileansko-hrvatska obitelj kupila je od Zagrebačke banke Istraturist Umag. Lukšići su kompaniju platili 120,1 milijun eura, odnosno oko 915 milijuna kuna. Kupuju je preko svoje turističke kompanije Plava laguna iz Poreča i postaju vlasnici 93,04 posto dionica umaške tvrtke.

Ta je kupnja od Lukšića stvorila najveću turističku grupu u Hrvatskoj, koja drži gotovo 45.000 kreveta.

Skromni nasljednik
– Ovaj dogovor predstavlja ključni događaj u povijesti naše grupacije u Hrvatskoj. Dvadeset godina nakon našeg prvog ulaganja potvrdili smo predanost dugoročnom ulaganju u hrvatski turizam. U očekivanju AZTN-ove suglasnosti za namjeravanu koncentraciju, ponosni smo i zadovoljni zbog ovolikog razvoja naše grupe u Hrvatskoj. Bio je to velik izazov – komentirao je Davor Lukšić, zahvaljujući timu koji je sudjelovao u pregovorima.

Lukšići će preteći dosad najveću turističku grupaciju Valamar i po ukupnim prihodima, koji će s Istraturistom premašiti 1,4 milijarde kuna. Valamar je s prošlogodišnjim rastom dosegnuo 1,1 milijardu kuna.

Obitelj Lukšić posluje u Hrvatskoj od 1995., još od vremena kada se Davorov djed Androniko odlučio među prvima odazvati pozivu hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je želio da se bogati iseljenici vrate u domovinu. Lukšići su bili jedni od rijetkih zaista uspješnih obitelji koje su željele pomoći hrvatskom gospodarstvu, a pritom, naravno, napraviti i profitabilne poslove. Procjenjuje se da su samo u hotelski biznis i nekretnine u Hrvatskoj tijekom godina uložili oko 600 milijuna eura, s tim što su turizam i hotelska industrija bili i ostali temelj njihova poslovnog carstva.

Davor Lukšić nije nikada tajio da mu je u Hrvatskoj lijepo. Više se koristio engleskim nego hrvatskim jezikom, koji je tek počeo svladavati, vikende je provodio sam istražujući zemlju ili s prijateljima u nekoj od europskih metropola. Nije mu bilo, govorio je, do razmetanja u medijima jer nije tako odgojen. Svjestan je pritom činjenice da ne živi kao prosječni tridesetogodišnjaci u Hrvatskoj, nego da vodi važan i moćan obiteljski posao. No, rekao je tada u razgovoru, privilegij takva rođenja i odrastanja za njega je isključivo značio poslovnu ambiciju koju je želio realizirati. U tome je Davor Lukšić predstavljao poduzetnika nove generacije: skromnog nasljednika carstva koji se obitelji u Čileu dokazao i najnovijim poslovnim potezima kojima je postao nedodirljivi car hotelijerstva u Hrvatskoj.

Prije dolaska u Zagreb živio je u Londonu dvije godine. U Hrvatskoj je treću godinu i tvrdi da se odmah osjećao kao da je doma. – Sviđa mi se Zagreb, to je čist i siguran grad koji ima puno ponuditi i u kulturi i povijesti. I hrana je spektakularna – objasnio mi je.

Nakon studija Lukšić je bio neovisan o obiteljskom poslu. Proveo je četiri godine u New Yorku i radio u bankarstvu i političkom think tanku, a zatim dvije godine u Londonu u privatnom equity fondu. Dok je radio u Londonu, ujak Guillermo ponudio mu je da dođe u Hrvatsku i vodi obiteljski posao. Za razliku od samozatajnog Davora, pokojni Guillermo Lukšić bio je svojevrsni obiteljski diktator. Sjećam se da me, u visokom stupnju trudnoće, toliko gnjavio autorizacijom intervjua u kasne noćne sate u hotelu Esplanade u Zagrebu, s detaljima koji nisu imali nikakvu važnost, da je potpuni izostanak empatije bio upravo zapanjujući. Bila je to epizoda u kojoj novinar zaista prezire činjenicu da odredba o autorizaciji intervjua stoji u Zakonu o medijima.
(…)

Izvor: Jutarnji list, Bisera Fabrio

Podijeli ovaj članak
Skip to content