Charles Bilich slika u Šibeniku

1 min čitanja

Charles Billich, australski slikar hrvatskog podrijetla, odlučio se, na svoj način, pridružiti obilježavanju 950. obljetnice spomena Šibenika, te je počeo slikati malu seriju šibenskih ljepotica – živih, ali i monumentalnih

Charles Billich, australski slikar hrvatskog podrijetla, već mjesec dana boravi u Šibeniku. Odlučio se, na svoj način, pridružiti obilježavanju 950. obljetnice spomena Šibenika, pa se latio boja i papira te počeo slikati malu seriju šibenskih ljepotica – živih, ali i monumentalnih.
Ljepotice šibenskog kraja ovom poznatom umjetniku su podloga za tvrđave – koje ga jednako oduševljavaju. Za početak Billichu su modeli nekadašnje misice Ivana Ergić i Ivana Smoje. Došla mu je ideja da napravi četiri gracije, kako kaže s četiri ‘fascinatora’, vrste šešira koje vidimo na konjskim trkama kada dame imaju različite šešire, kaže Charlesov domaćin i prijatelj Boris Belamarić.
Na glavama ljepotica bit će istaknute šibenske znamenitosti. Četiri muze nosit će na glavi šešire na kojima će biti šibenske tvrđave. Dokaze da je Šibenik grad koji se borio tijekom vjekova protiv okupatora i ostao hrvatski grad, objašnjava Charles Billich. O čemu je točno riječ otkrit će publici u petak, 16. rujna, na dan kada Šibenik obilježava 25. obljetnicu od posljednjeg neprijateljskog napada.
(HRT)

Podijeli ovaj članak
Skip to content