“ČEŽNJA ZA DOMOVINOM”

4 min čitanja
Zajednička u muzeju Klović

Pjesnički susret u organizaciji Hrvatske matice iseljenika-podružnice Rijeka, održan u Kući Klović u Grižanama dana 27. listopada 2023. godine

U Kući Klović u Grižanama, održana kulturna večer u kojoj je pjesništvo o iseljeništvu povezalo iseljene Hrvate i Hrvate u domovini.

Iseljeničke sudbine nadahnjuju naše suvremene hrvatske pjesnike, pa i one s područja Primorsko-goranske županije. Stoga je i organiziran ovaj pjesnički susret na kojem su se svojim pjesmama o iseljeništvu predstavili pjesnici iz Hrvatskoga primorja, a znano je da su upravo Primorci bili među najbrojnijim odseljenicima u prekomorska odredišta Sjeverne, Srednje i Južne Amerike, Australije, Novog Zelanda i Južne Afrike.

Program ove večeri u kojoj je pjesništvo povezalo iseljeništvo s domovinom  započeo je pozdravnim govorom voditeljice HMI Podružnica Rijeka te je uslijedilo predstavljanje zanimljive i poučne izložbe Bribirci po svitu, autora Miljenka Dorića, sveučilišnog profesora u mirovini, koji je održao i kratko, ali nadahnuto predavanje o bribirskom i uopće primorskom iseljavanju na kraju XIX. i na početku XX. stoljeća.

Pjesnički susret započeo je domaćin Stjepan Juričić, griški svestrani umjetnik, koji je osim svojih djela, pročitao i djela svoje sumještanke Zlatice Balas, poznate književnice i dopisnice Novog Lista, koja govore o tužnoj iseljeničkoj sudbini. Zatim su se predstavili: Jadranka Ajvaz iz Praputnjaka, Ledis Gazić iz Unija/Fort Lee-a (New Jersey – USA), Marina Hajdinić iz Hreljina, Jožica Mikičić iz Križišća/Rijeke, Radovan Tadej iz Zlobina, Josip Braco Vidas iz Hreljina i Mario Visković iz Punta/New Yorka. Radi se o pjesnicima pridošlih gotovo iz svih dijelova Primorja te je tako stihovima predstavljeno cjelokupno primorsko iseljeništvo kroz pjesme od kojih su neke pisane na književnom jeziku, a neke na čakavskom narječju. Imali smo tako prilike čuti i labinjonski.

Ledis Gazić i Mario Visković osobnim životnim primjerima svjedoče o fenomenu iseljeništva, oboje rođeni u Hrvatskoj, proživjeli veći dio svog života u Americi te se u mirovini vraćaju u svoj rodni kraj.

Glazbenik Zoran Papić Pape prigodnom glazbom i baršunastim baritonom stvorio je poseban ugođaj, a iznenađenje večeri je bio Neven Barac s prigodnom pjesmom Adio moja kirijo. Moderator večeri bio je pjesnik i publicist Radovan Tadej, jedan od stručnjaka za iseljeništvo primorskoga kraja.

Ovaj pjesnički susret „Čežnja za domovinom“ održan je u Kući Klović, u Grižanama, u rodnom mjestu Jurja Julija Klovića (1498. – 1578.) poznatog renesansnog minijaturiste, pictor de Croatia, koji je kao osamnaestogodišnjak zauvijek napustio rodni Vinodol, a na čijem grobu u Rimu stoji natpis GEORGIVS JVLIVS CLOVIVS CROATA. Susret je ostavio otvorena pitanja onih koji su otišli i vratili se poput Kamo pripadam, Gdje je moja domovina, ali isto tako pomogao je zacijeliti rane obiteljima iz kojih se iselilo te spoznati što je to što je oblikovalo naše iseljenike u ono što jesu.  Nakon čitanja pjesama direktorica TZ Vinodola pozvala je na druženje uz bribirski prisnac, pravu deliciju tog kraja. Publika je izrazila oduševljenje i želju da se susret ponovi.

Tekst i foto: Radovan Tadej/HMI Rijeka

 

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content