Četvrta knjiga Mirka Kopunovića

3 min čitanja

U nakladi HAD-a izašla je nova, četvrta po redu zbirka „panonskoga liričara“Kopunovića. Riječ je o zbirci od 87 pjesama, u kojoj su objavljene i recenzije Tomislava Žigmanova („Fantastični oslik čovjekova svijeta i života u Panoniji“) i Snežane Ilić („Panonski pianissimo“)

 

 

 

 

U nakladi Hrvatskog akademskog društva – HAD-a sredinom je listopada objavljena nova, četvrta po redu knjiga hrvatskoga književnika iz Vojvodine, „panonskoga liričara“ Mirka Kopunovića. Riječ je o zbirci od 87 pjesama, no ovoga puta napisanih, ne u formi slobodnog stiha, već u prozi i refleksivnih zabilješki, crtica, koji, stvaralački dosljedno, prate ranije očitovanu osnovnu preokupaciju i umjetničku intenciju uvelike samosvojnog Kopunovićevog poetskog svijeta. 

Spomenutih 87 poetskih crtica u knjizi podijeljeno je u tri, obimom nejednake no suvislo zaokružene, cjeline. Prvi dio, naslovljen također vrsno „Iskrzani krajolici duše“, sadrži 37 pjesama, drugi, „Monolozi u (bes)konačnosti“, 36, a posljednji, obimom najkraći, „Brazde Sage o Bunjevcima“, ima 14 kratkih crtica u prozi – riječ je o autorovim refleksijama na knjigu romaneskne strukture, napisanu na bunjevačkoj ikavici, Tomislava Žigmanova „Prid svitom : saga o svitu koji nestaje“ (Subotica, 2008). U knjizi, obima 118 stranica, objavljene su i recenzije Tomislava Žigmanova („Fantastični oslik čovjekova svijeta i života u Panoniji“) i Snežane Ilić („Panonski pianissimo“), te kratka bilješka o autoru.
Kao i u svim dosadašnjim Kopunovićevim knjigama, likovno zanimljivu naslovnicu načinio je slikar Ivan Balažević. Lekturu potpisuje Miranda Glavaš-Kul, grafička priprema djelo je Drage Poljakovića Kovačeva, dok je knjigu uredio Tomislav Žigmanov. Trinaest likovnih priloga objavljenih u knjizi nastali su na 5. sazivu međunarodne slikarske kolonije „Juraj Julije Klović“, koja je početkom rujna održana u Selcu a na kojoj je Mirko Kopunović bio posebni gost.
Pjesnik Mirko Kopunović rođen je u Subotici 1952. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u rodnome gradu. Objavljivao je pjesme u „Žigu“, „Klasju naših ravni“, „Subotičkoj Danici“ i „Rukoveti“. Objavljene su mu tri knjige pjesama: „U iskrama nade“ (Samizdat, 2007.), „Pod slapovima sna“ (Samizdat, 2008.) i „Nad raspuklinom ćutnje“ (Hrvatsko akademsko društvo, Subotica, 2010.). Dvije su mu knjige pjesama prevedene na mađarski i njemački jezik i objavljene u Subotici. Zastupljen je s pjesmama u nekoliko antologija i izbora: „Trajnik“, „Kolo“ i „Riječ“. Živi i radi u Subotici.

Tekst: Tomislav Žigmanov

Podijeli ovaj članak
Skip to content