Izložba fotografija Ive Batistić ‘Croatian Streetphotography’

2 min čitanja

U Galeriji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik otvorena je samostalna izložba fotografija hrvatsko – njemačke autorice Ive Batistić. Riječ o street art fotografiji kojom umjetnica donosi poznate ulične motive Dubrovnika

Povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković, koja je otvorila izložbu kaže kako „umjetnica Iva Batistić na svojim crno – bijelim fotografijama donosi tajanstvenu i sanjivu atmosferu te nesvakidašnje prizore u kojima su u centru pozornosti grad i životni prostor vlastitog postojanja, kretanja i djelovanja. U tom kontekstu ona pruža drugačiju perspektivu i senzorni doživljaj onoga što nazivamo baštinom. U ovom slučaju, to je fotografija koja bilježi samo na prvi pogled anonimnu baštinu ulice, a zapravo je riječ o street art fotografiji kojom umjetnica donosi poznate ulične motive Dubrovnika, Zadra, Šibenika, Korčule i Zagreba. Upravo drugačija metoda i način razmišljanja kojim Iva kao umjetnička fotografkinja postiže sklad i ravnotežu pripada kontekstu u kojem se nastoji razmišljati o stvaranju novih načina djelovanja na svim područjima javnog i privatnog života, društvenih odnosa pa i same kulture.

Iva Batistić je frankfurtska fotografkinja hrvatskih korijena s iskustvom u prevoditeljstvu i konferencijskom tumačenju. Također se bavi serijskom fotografijom, mnoge od kojih serija su trenutačno u izradi. Ivin rad objavljen je u katalogu LUUPS 2017 u rujnu 2016. te indijskom časopisu za književnost i kulturu KALIMATI u veljači 2017. Tijekom 2017. godine njezine serije uličnih fotografija postavljane su na izložbama u Frankfurtu te na dvije izložbe u Ivinoj domovini Hrvatskoj.

Izložba se može pogledati do 9. rujna, a u listopadu će biti predstavljena i u Zagrebu.

Podijeli ovaj članak
Skip to content