Časopis Riječ na Frankfurtskom sajmu knjiga

3 min čitanja

U predstavljanju časopisa Riječ na Sajmu sudjelovat će znanstvenica Marijana Erstić, teolog Luka Ilić, predsjednik HKZ Wiesbaden Ivica Košić i Ana Kramarić, glavna urednica Riječi. Moderirat će Aleksandra Brnetić

Časopis Riječ broj 47 bit će, i pod medijskim pokroviteljstvom Hrvatskog glasa Berlin, promoviran na štandu Republike Hrvatske prigodom međunarodnog Sajma knjige u Frankfurtu na Majni, 17. listopada u hali 5.0 D117 s početkom u 12:00 sati.
U predstavljanju časopisa Riječ na Sajmu sudjelovat će znanstvenica Marijana Erstić, teolog Luka Ilić, predsjednik HKZ Wiesbaden Ivica Košić i Ana Kramarić, glavna urednica Riječi. Moderirat će Aleksandra Brnetić.
Riječ broj 47 za 2015. godinu donosi 45 priloga iz pera dvadesetak autora na 88 stranica. U časopisu su predstavljene tri generacije literarnih radova hrvatskih iseljenika, od đačkih pokušaja do stručnih priloga sveučilišnih i znanstvenih radnika. Suradnja s nastavnicama Hrvatske nastave, posebice učiteljicom hrvatskog jezika Anom Kramarić u ulozi glavne urednice časopisa Riječ predstavlja poseban doprinos aktivnom procesu integracije.
List sadrži tri opsežna eseje: Prikaz odraze indijske kulture u hrvatskoj literaturi, kao djelo koje je u suradnji s Maticom hrvatskom iz Zagreba te Društvom bivših studenata hrvatskih sveučilišta AMAC-D predstavljeno na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2006. godine.
Kao svojevrsnu dopunu povijesti hrvatskoga performansa, predstavljenom na Sajmu knjiga 2014. godine, tiskan je i rad dr. phil. Marijane Erstić, docentice sa Sveučilišta u Siegenu. U recenziji djela Theologian of Sin and Grace, rada dr. theol. Luke Ilića o ulozi hrvatskoga teologa Matije Vlačića Ilirika u previranjima protestantskoga pokreta u 16. stoljeću, predstavljena je i uloga hrvatskih novovjekih znanstvenika na njemačkom govornom području.
Većina obrađenih naslova nisu samo recenzirani u Riječi, nego su dio aktivnoga istupa Hrvatske kulturne zajednice u javnosti. S petnaestak prikaza književnih djela iz Hrvatske i Svijeta, predstavljenih na njemačkom ili na hrvatskom, iskazuju sposobnost hrvatske čitalačke publike u Njemačkoj. Portal kulturne zajednice iz Wiesbadena: Literatur im Dialog svjedoči o sposobnosti da sudjeluje u njemačkom kulturnom životu.
U prikazu Zbornika Matice iseljenika za 2015. godinu donosi se i poseban osvrt na rad i suradnju s Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Novčani doprinos ovog ureda omogućio je rad redakcije u ovoj godini.
Doprinosi članova redakcije svjedoče o nadregionalnom karakteru Riječi, koji izlazi već 24. godinu. Riječ je registrirana u Nacionalnoj knjižnici SR Njemačke u Frankfurtu pod brojem: ISSN2196-6109. Riječ izlazi dva puta godišnje, u nakladi Hrvatske kulturne zajednice iz Wiesbadena. Svi dostupni brojevi časopisa nalaze se u elektroničkoj pismohrani na portalu redakcije.
(Hrvatski glas Berlin)

Podijeli ovaj članak
Skip to content