Ciklus hrvatskoga filma u Subotici

3 min čitanja

U organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Udruge za audiovizualno stvaralaštvo „Artizana“ iz Zagreba, a u suradnji s Art kinom „Lifka“ bit će prikazani dokumentarci Album, scenaristi Miroslav Kirin i Branko Ištvančić i redatelj Branko Ištvančić, i Poezija i revolucija redatelja Branka Ivande

U organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Udruge za audiovizualno stvaralaštvo „Artizana“ iz Zagreba, a u suradnji s Art kinom „Lifka“ u Subotici, 9. i 10. listopada, bit će održan Ciklus hrvatskog filma, ovaj put posvećen suvremenom hrvatskom dokumentarnom filmu. Projekcije će biti održane u Subotici, u Art kinu „Aleksandar Lifka“, Trg žrtava fašizma 5, obje večeri s početkom u 20 sati, a ulaz je slobodan.
U petak, 9. listopada bit će prikazan dokumentarac Album (Hrvatska, 2011., scenaristi: Miroslav Kirin i Branko Ištvančić) redatelja Branka Ištvančića.
Film razrađuje pokušaj protagonista da ponovno uspostavi normalan poslijeratni život tragajući za izgubljenim obiteljskim fotografijama koje su nestale u ratu na prostorima bivše Jugoslavije. U ovom filmu-eseju, čiji neki dijelovi su rađeni i tehnikom Super 8 mm filmske vrpce, književnik Miroslav Kirin pokušava rekonstruirati obiteljski album s fotografijama uništenima u ratu, kada je njegova obitelj morala napustiti kuću u okupiranoj Petrinji. Nakon rata očekuje ga neobična kompenzacija: prilikom povratka umjesto svojih obiteljskih fotografija nalazi nerazvijeni filmski negativ sa snimkama nepoznate srpske obitelji koja je živjela u njegovoj kući tijekom okupacije. Te fotografije, ironično i potresno, postaju dijelom njegova obiteljskog albuma. Nakon projekcije slijedi razgovor sa scenaristom Miroslavom Kirinom.
U subotu, 10. listopada na programu je film Poezija i revolucija (Hrvatska, 2000.), redatelja Branka Ivande.
Godine 1971. Zoran Tadić i Branko Ivanda snimaju film o studentskom štrajku u Zagrebu. Mnogo kasnije, Factum pronalazi originalne filmske materijale koji su 30 godina bili arhivirani u policiji… U vrijeme studentskog štrajka 1971. godine, skupina studenata filma predvođena redateljima Brankom Ivandom i Zoranom Tadićem počela je kamerama pratiti događanja. Nakon što je štrajk razbijen, a vođe uhićeni i osuđeni, snimljeni je materijal arhiviran u policiji. Trideset godina nakon tih događaja, Factum je pronašao dio originalnog materijala i Branko Ivanda je dovršio film koji prikazuje događaje koji su obilježili ne samo živote sudionika, već i cijelu Hrvatsku.
Program se odvija uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba, Društva hrvatskih filmskih redatelja i producentskom kućom Factum u okviru međunarodne suradnje.
(ZKVH)

Podijeli ovaj članak
Skip to content