Bunjevački put križa

2 min čitanja

Križni put na bunjevačkoj ikavici prošle godine je prvi put izveden u crkvi svetoga Roka, a želja organizatora je da se ovaj projekt svake godine seli u drugu župu. Medijski sponzori projekta su Radio Marija, katolički mjesečnik „Zvonik“ i NIU „Hrvatska riječ“

Izložbom križeva krajputaša, autora Augustina Jurige, 13. veljače 2013. godine, , u crkvi Svetoga Jurja, te nakon toga molitvom Bunjevačkog križnog puta autora Tomislava Žigmanova, započela je korizma u Subotici.
Svetu misu predvodio je tajnik Subotičke biskupije mons. Mirko Štefković, a s njim je suslavio župnik István Palatinus.
Prigodom moljenja Bunjevačkog puta križa, koje je predvodio Stipan Bašić, čuo se i obnovljeni stari napjev iz molitvenika Lajče Budanovića koji je po sjećanju Đule Milodanović notirao Vojislav Temunović, a pjevao ge je zbor sv. Cecilije iz franjevačke crkve pod ravnanjem časne sestre Mirjam Pandžić.
Izložba fotografija križeva krajputaša i Bunjevački put križa dio su projekta kojim se želi pridonijeti obnovi propalih ili srušenih križeva krajputaša. Kupnjom molitvenika s križnim putom na bunjevačkoj ikavici i dobrovoljnim prilozima, vjernici će pomoći obnovu Kopilovićevog, a ukoliko bude dovoljno sredstava, i jednog križa na kalvariji u Bajmoku. Pored obnavljanja križeva, projekt „Bunjevačkog puta križa“ ima i duhovnu dimenziju, kaže autor i glavni koordinator projekta profesor i filozof Tomislav Žigmanov.
Osim fotografa Augustina Jurige, u projektu sudjeluje i arhitekt Ante Rudinski koji će ilustrirati to jest naslikati postaje za tiskano izdanje molitvenika s Bunjevačkim putom križa.
Križni put na bunjevačkoj ikavici prošle godine je prvi put izveden u crkvi svetoga Roka, a želja organizatora je da se ovaj projekt svake godine seli u drugu župu kako bi svi vjernici bili njegovi dionici. Generalni medijski sponzori i pokrovitelji ovog projekta Bunjevačkog puta križa su Radio Marija, katolički mjesečnik „Zvonik“ i NIU „Hrvatska riječ“. (ZKVH)

Tekst: N. Skenderović i K. Čeliković

Podijeli ovaj članak
Skip to content