Buenas muchachas Valova iz Buenos Airesa

3 min čitanja

Ženska vokalna skupina Valovi, kćeri i unuke hrvatskih useljenika, objavila je svoj drugi CD pod nazivom Dobre djevojke (Buenas muchachas), koji nudi pregled njihove glazbene karijere kroz izvedbe hrvatskih klapskih pjesama i suvremenih popularnih skladbi uz glazbenu pratnju

Ženska vokalna skupina Valovi objavila je svoj drugi CD pod nazivom Dobre djevojke (Buenas muchachas), koji nudi pregled njihove glazbene karijere kroz izvedbe hrvatskih klapskih pjesama i suvremenih popularnih skladbi uz glazbenu pratnju. U sastavu djeluje devet žena, koje su kćeri i unuke hrvatskih useljenika, a njihove “Dobre djevojke” potvrđuju zrelost postignutu kroz gotovo 15 godina kontinuiranog rada, tijekom kojeg su utkale svoj ženski pečat u djelima koja govore o ljubavi izraženoj i kroz rodnu grudu, prirodu, more, cvijeće, odajući time poštovanje domovini svojih predaka i domovini u kojoj su rođene.
Članice vokalnog sastava Valovi su: prvi soprani: Cecilia Fernández Šarić, Ana Premuž , drugi soprani: Daria Trošelj, Karina Jerković, pPrvi kontraaltovi: Vlasta Jurić, Jelena Nadinić, Valeria Fernández Šarić i drugi kontraaltovi: Silvia Detelić, Stella Hubmayer.
Snimanje novog CD-a omogućeno je zahvaljujući potpori Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i u potpunosti je ostvareno u studijima pod budnim vodstvom maestra Javiera Zentnera, koji je zaslužan za brojne posebne glazbene aranžmane vokalnog sastava Valovi, kojim trenutno ravna.
U projektu su sudjelovali i drugi predstavnici hrvatske zajednice. Djeca iz Male škole (Pequeña Escuelita) bila su zadužena za dizajniranje omota CD-a putem natječaja “Oslikajmo Valove” te se pobjednička ilustracija Milagros Zorić nalazi na naslovnici CD-a. Ostali crteži učenika nalaze se u unutarnjem dijelu, a autorica objedinjenog završnog dizajna je Karina Jerković. Autor fotografija je Mariano Aramburu Trošelj.
Glazbenu produkciju potpisuje Studio El Santito pod vodstvom glazbenog producenta Ivana Markovića, koji je zaslužan za obradu i miksanje u glazbenom studiju GlazGlas Estudio, uz asistenciju Estebana Kralja. Leo Medero bio je zadužen za klavirsku pratnju.
Nakon sudjelovanja u glazbenom sastavu grupe Hrvatskih katoličkih sveučilištaraca, članice skupine Valovi (Olas na španjolskom jeziku) ponovno su se okupile 2001. godine i odlučile iznova početi pjevati, kako bi osim djela bogate hrvatske glazbene kulturne baštine izvodile i argentinsku i međunarodnu glazbu.
Nakon 2002. godine odlučile su se posvetiti posebice pjevanju a capella i upoznati se s klapskim pjevanjem kao kontrapunkt pojavi ženskih vokalnih skupina u Hrvatskoj.
Danas je repertoar skupine Valovi sastavljen od međunarodnih skladbi na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku, izvođenih u osebujnom stilu, koji je postao sastavni dio povijesti hrvatske zajednice u Argentini.
CD možete kupiti putem e-maila, a također možete stupiti u kontakt s članicama sastava Valovi kako biste dogovorili isporuku CD-a. Promocijska cijena CD-a je 150$ argentinskih pesosa.

VIDEO

Tekst: Stella Hubmayer

 
 
Podijeli ovaj članak
Skip to content