Bratislava je prvi grad izvan Hrvatske s Vukovarskom ulicom

2 min čitanja

 

Čast otkrivanja ploče s imenom ulice u Općini Devínska Nová pripala je vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi i načelniku inicijatoru ideje Dariusu Krajčiru, podrijetlom iz Hrvatske

 

Čast otkrivanja ploče s imenom ulice u Općini Devínska Nová u petak, 6. prosinca pripala je vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi i načelniku te Općine Dariusu Krajčiru, inicijatoru ideje podrijetlom iz Hrvatske, objavio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

‘Bratislavu i Vukovar spaja i rijeka Dunav, Vukovar je simbol svih Hrvata u svijetu, a ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema herojskom gradu’, istaknuo je načelnik Krajčir, navodeći kako je općina Devínska Nová Ves oduvijek bila općina s hrvatskim stanovništvom, koja se u povijesti i nazivala hrvatskom.

Gradonačelnik Penava je iskazao veliku zahvalnost, ali i ponos jer ulica u Slovačkoj nosi ime hrvatskog grada heroja. ‘Nije riječ samo o ulici, već o onome što stoji iza nje. Ovaj čin govorio o Hrvatima koji su ovdje došli prije 500 godina, a uspjeli su sačuvati svoj jezik i kulturu, svijest o nacionalnosti i hrvatskim korijenima, o Domovinskom ratu, simbolici i snazi Vukovara i njegovom značenju za čitav hrvatski narod. Srce mi je puno biti među svojim ljudima u ovako prekrasnom ambijentu’, istaknuo je. Zadovoljstvo nije krio ni hrvatski veleposlanik u Slovačkoj Aleksandar Heina. (Hina)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content