Branko Kornfeind slavi 70. rođendan

3 min čitanja

Župniku Vincjeta, Čajte i Čembe, uz svećenički poziv,  želja za očuvanjem hrvatskoga jezika najvažniji je čimbenik u radu. Za svoje ustrajno djelovanje za hrvatstvo na kulturnom i crkvenom području primio je Kulturnu nagradu Gradišćanskih Hrvata za 2011. godinu

 

 

Branko Kornfeind, župnik Vincjeta, Čajte i Čembe slavi svoj 70. rođendan. Budući se rodio 29. veljače službeno ima rođendan svake četvrte godine. Uz svećenički poziv,   želja za očuvanjem hrvatskoga jezika najvažniji je čimbenik u radu rođenoga Trajštofca.

Slavljenik Branko Kornfeind kao strastven glazbenik pokušava pomoću glazbe oduševiti ljude za hrvatski jezik. U bezbrojnim selima Gradišća kao i u Beču, još i u Rumunjskoj Branko Kornfeind se angažirao na glazbenoj sceni. Aktualno nastupa sa šest grupa diljem Gradišća.

Odrastao je s muzičkim inštrumentima, pa je sa sedam godina počeo učiti frulu i gusle. Koju godinu kasnije slijedile su tambure. Nakon mature je Branko Kornfeind bio u Tamburici Trajštof a usto je „gnjavio“ violine u orkestru Jožefa Haydna. Došavši u Beč, pristupio je Kolo Slavuju. Ma gdje službovao, na svakom mjestu se je uvijek pridružio seoskomu tamburaškomu društvu ili je utemeljio vlastito, priča Kornfeind.

Želju da postane svećenikom ima je već u najranijoj dobi. „To mi je u zipku položeno“, kazao je svečar prilikom svoga 70. rođendana. Njegov otac i majka bili su aktivni na crkvenom području pa je to usvojio već kao dijete. Otac da je kao direktor bio i kantor te dobar prijatelj pokojnoga biskupa Štefana Laszla, a Kornfeindova majka  je bila aktivna u ženskom pokretu i čistila je i uređivala crkvu. Za njega je već u dječjoj dobi bilo jasno da će postati ili učitelj ili seoski župnik.

Kao župnik je Kornfeind mnogo puta morao mijenjati mjesto stanovanja i djelovanja. Na svakom je ostavio traga, ili renovacijom crikve ili svojim načinom služenja svetih misa. „ Namjeravao sam unijeti šarolikost u liturgijski život“, kaže

Za svoje ustrajno djelovanje za hrvatstvo na kulturnom i crkvenom području Branko Kornfeind je primio Kulturnu nagradu Gradišćanskih Hrvata za 2011. godinu.

Planova za budućnost slavljenik Kornfeind zapravo nema. On, uostalom, kaže da je sedamnaest i pol godina star, budući je rođen 29. veljače. Svoj angažman će svakako nastaviti dokle ga zdravlje bude služilo. Kornfeind  će biti gost u četvrtak,3.ožujka u 18.15 u radioemisiji Poslušajte priliku a portret Branka Kornfeinda možete vidjeti u nedjelju, 7.ožujka u 13.30 u televizijskom magazinu Dobar dan Hrvati. (https://volksgruppen.orf.at/hrvati/stories/3145227/) Prijevod:dšš

Podijeli ovaj članak
Skip to content