Božićni običaji na minijaturama Jadranke Relote

2 min čitanja

Samouka je umjetnica Argentinka hrvatskih korijena koja od 2016. živi i radi u Puli. Izrađuje minijature na staklu u stilu naive, minijature na platnu i drvu, pisanice, istarske suvenire i druge rukotvorine inspirirane hrvatskom baštinom. Na pulskoj se izložbi mogu pogledati do kraja siječnja

 

 

U Kapitularnoj dvorani samostana sv. Franje u Puli krajem 2021. godine, u prigodi božićnih blagdana i u organizaciji Hrvatske matice iseljenika – podružnice Pula postavljena je izložba minijatura na staklu u stilu naive Božić u Hrvata – jaslice i pučki običaji argentinsko-hrvatske samouke umjetnice Jadranke Relote. Na izložbi je predstavljeno tridesetak slika na staklu s motivima jaslica te adventskih i božićnih običaja koje se mogu razgledati do kraja siječnja.

Minijaturama jaslica obuhvaćeni su gotovo svi krajevi Hrvatske (Istra, otoci Susak, Krk, Pag, Lika, Dalmacija, Podravina, Međimurje…) te područja izvan Hrvatske gdje žive Hrvati (Vojvodina, BiH, Argentina). Osim jaslica, na slikama su predstavljeni i adventski i božićni običaji (Blagoslov kuća i obitelji, Koledanje…). Jaslice su predstavljene motivima karakterističnima za određeno mjesto, kraj ili regiju kao što su istarski kažun, paška čipka, sinjska alka, šestinski kišobran), a likovi Marije i Josipa odjeveni su u tradicionalne nošnje tih krajeva pružajući tako uvid u bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine i njezinih krajeva.

Jadranka Relota samouka je umjetnica, Argentinka hrvatskih korijena koja od 2016. živi i radi u Puli. Izrađuje minijature na staklu u stilu naive, minijature na platnu i drvu, pisanice, istarske suvenire i druge rukotvorine inspirirane hrvatskom baštinom. Godinama se bavi proučavanjem i afirmacijom hrvatske etnografske baštine. Održala je više radionica izrade pisanica i slikanja na staklu u Argentini i Hrvatskoj.

 

Tekst : Barbara Buršić

 

Video prilozi dostupni na poveznicama

https://www.facebook.com/tvnovapulahr/posts/2858279337797361?cft__[0]=AZVCE0zZkKWuK7y1iXGLr8obQNhtLldXk7GlqNyzY5l8HI6zpxzjKn7aagc6cky1t4aZejgmh7SkTPlErtGXIEEkaWC66zYR4AorQhr6lZSsVrNQoeKnZr5ggy_REEiikf0&__tn__=-UK-R  i https://www.facebook.com/djh.hrt/posts/4488058127988285

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content