Bokeška večer u Zagrebu

2 min čitanja

Hrvatska bratovština “Bokeljska mornarica 809” Zagreb proslavila je 90. obljetnicu osnivanja i kontinuiranog djelovanja u glavnom hrvatskom gradu. Proslavi je prisustvovalo više od dvjesto članova i prijatelja Društva

Hrvatska bratovština “Bokeljska mornarica 809” Zagreb proslavila je 90. obljetnicu osnivanja i kontinuiranog djelovanja u glavnom hrvatskom gradu. Obljetnica je proslavljena tradicionalnom “Bokeškom večeri” koja je održana 1. ožujka u hotelu Sheraton. Večer je održano pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i gradonačelnice Kotora Marije Ćatović. U ime pokrovitelja brojne goste i uzvanike pozdravio je dopredsjednik Općine Kotor Tvrtko Crepulja a čestitke je uputio i gradonačelnik Tivta Miodrag Kankaraš.
Nakon službenog ceremonijala Bokeljske mornarice Mali admiral Lovro Serdarević izgovorio je tradicionalne “lode” (laudes – pohvale) u počast svecu.
Vedrom raspoloženju pridonijela je sopranistica prof. Marina Cuca Franović koja je sa svojim kolegom, tenorom Nikšom Radovanovićem, prvakom HNK-a, oduševila brojne goste. Proslavi je prisustvovalo više od dvjesto članova i prijatelja Društva.
Prvotno Društvo Bokelja – osnovano 1924. godine, okupljalište brojnih studenata iz Boke i Zagrepčana bokeljskog podrijetla, od 1956. godine je i službeno djelovalo kao podružnica slavne Bokeljske mornarice, tada na čelu sa znamenitim hrvatskim skladateljem Ivanom Brkanovićem. Zagreb je dao i nekoliko admirala povijesne Mornarice – prof. dr. Karla Radoničića, akademika Vladislava Brajkovića i počasnog admirala prof. Antona Simovića, te brojne istaknute ličnosti hrvatske metropole u umjetnosti, kulturi, znanosti te društvenom životu u cijelosti.
(Radio Dux)

Podijeli ovaj članak
Skip to content