Bokelji odali počast Sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u Zagrebu

2 min čitanja

Prije početka svete mise, odred Bokeljske mornarice sastavljen od članova svih pet hrvatskih bratovština: Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika otplesao je Kolo sv. Tripuna na platou ispred crkve. Melodiju Kola odsvirao je Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske. Prema običaju, kolo je blagoslovio kotorski biskup, mons. Ilija Janjić, koji je kasnije i predvodio misno slavlje

Peti dan boravka tijela Sv. Leopolda Mandića u Zagrebu, jednog od zaštitnika Svete godine milosrđa, protekao je u znaku Bokelja i Bokeljske mornarice.
Za Bokelje u Hrvatskoj, a i za katolički puk u Boki kotorskoj središnji dio proslave zbio se u nedjelju, 17. travnja u istoimenoj crkvi, u zagrebačkom naselju Dubrava. Prije početka svete mise, odred Bokeljske mornarice sastavljen od članova svih pet hrvatskih bratovština: Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika otplesao je Kolo sv. Tripuna na platou ispred crkve. Melodiju Kola odsvirao je Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske. Prema običaju, kolo je blagoslovio kotorski biskup, mons. Ilija Janjić, koji je kasnije i predvodio misno slavlje. Izvedbu kola oduševljeno su pozdravili brojni nazočni vjernici i hodočasnici, koji su došli vidjeti tijelo Sv. Leopolda, drugog po redu kanoniziranog hrvatskoga sveca.
U publici su bili brojni Bokelji iz svih krajeva Hrvatske, a zamijećen je i ne mali broj hodočasnika iz Boke. Članovi Bokeljske mornarice sudjelovali su u programu proslave i čuvanjem straže pored tijela Sveca za vrijeme i nakon mise te sudjelovanjem u misnim čitanjima. Tako su zahvaljujući Svecu proteklih dana, a napose jučer u Zagrebu, kao i cijeloj Hrvatskoj, uz spominjanje Svečevog imena, najčešće izgovorene riječi bile Boka, Bokelji, bokeljski Hrvati, Bokeljska mornarica.

Fotogalerija

Podijeli ovaj članak
Skip to content