Bodrožić predstavlja novi roman u Zagrebu

3 min čitanja

Marica Bodrožić, jedna od nagrađivanijih suvremenih njemačkih književnica, u “Baladi o zvjezdanom moru” oživljava svjetove koje svatko od nas skriva duboko u sebi. Ovaj roman posveta je ljubavi, književnosti, djetinjstvu, nostalgiji, putovanjima i gradovima.

Roman Balada o zvjezdanom moru Marice Bodrožić, u prijevodu Anđe Bukvić i izdanju Frakture, bit će predstavljen 4. lipnja u 19,00 sati u Medijateci Francuskog instituta. Razgovor s autoricom i prevoditeljicom vodi Seid Serdarević.
Nadežda je nepopravljiva romantičarka koju nijedan poraz neće natjerati na predaju. Nadežda je Corto Maltese naših dana – hrabra, pametna, tajnovita i magična. Prvi je put iskreno zaljubljena te putuje cijelom Europom, od Amsterdama i Pariza do Splita i Berlina, da bi ulovila trenutke sreće s IIjom, piscem, bonvivanom i oženjenim muškarcem. To dvoje ljudi iz bivše Jugoslavije, ona iz Dalmacije, on iz Sarajeva, strastvenih i melankoličnih, traga za srećom noseći teret prošlosti – no jesu li uistinu srodne duše?
Marica Bodrožić, jedna od nagrađivanijih suvremenih njemačkih književnica, u “Baladi o zvjezdanom moru” oživljava svjetove koje svatko od nas skriva duboko u sebi. Ovaj roman posveta je ljubavi, književnosti, djetinjstvu, nostalgiji, putovanjima i gradovima.
Ovaj je roman ustvari filozofsko razmišljanje o ljubavi, sjećanju i zaboravu. Njezine su rečenice jednostavne, a potresno duboke. Stuttgarter Zeitung
Marica Bodrožić rođena je 1973. u Svibu u Dalmaciji. Odrasla je u Hercegovini i Dalmaciji. U dobi od deset godina seli se u Njemačku, gdje su joj roditelji živjeli već od kraja šezdesetih. Školovala se za knjižara te studirala kulturnu antropologiju i slavistiku. Njemački, na kojem stvara svoja djela, smatra “drugim materinskim jezikom”. Piše eseje, romane, pjesme i priče, radi kao književna prevoditeljica, poučava kreativno pisanje i snimila je dokumentarni film. Napisala je esejističke tekstove za radio i tisak o Danilu Kišu, Marini Cvetajevoj, Dubravki Ugrešić, Anne Sexton, Nazimu Hikmetu i mnogim drugima. Već za svoje prve literarne radove, pjesme objavljene 2001., dobila je stipendiju Hemann Lenz. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su nagrada Heimito von Doderer 2002., nagrada zaklade Robert Bosch 2004., nagrada za književnost Umjetničke akademije u Berlinu 2007., nagrada Initiativpreis Deutsche Sprache 2008. za doprinos njemačkom jeziku, književna nagrada Lihtenštajna za poeziju 2011., nagrada LiteraTour Nord 2013. i Nagrada Europske unije za književnost 2013. za roman Kirschholz und alte Ge­fühle (2012.), “poetsko djelo koje detaljno istražuje sjećanja i uspomene”.
Uz zbirku priča “Tito je mrtav” te romane “Tišina, rastanak” i “Balada o zvjezdanom moru”, koji su prevedeni na hrvatski, objavila je i zbirku priča “Der Windsammler”, knjige poezije “Ein Kolibri kam unverwandelt”, “Lichtorgeln” i “Quittenstunden”, esej “Sterne erben, Sterne färben” i roman “Kirschholz und alte Gefühle”. Živi u Berlinu.
(MV Info)

Doznajte više

Podijeli ovaj članak
Skip to content