Blagoslov žita u Đurđinu

2 min čitanja

Mons. Anišić je prisutne izvijestio o planovima UBH “Dužijanca” koja u Đurđinu želi ustanoviti jedinstvenu lokaciju za “Takmičenje risara”, jedne od najznačajnijih manifestacija Dužijance te o gradnji “risarskog salaša” i stalnom postavkom izložbe starih mašina i alata vezanih uz sjetvu i žetvu pšenice

Na blagdan Svetog Marka Evanđelista, 25. travnja održana je misa u crkvi Sv. Josipa Radnika u Đurđinu u Vojvodini. Misno slavlje predvodili su predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” mons. dr. Andrija Anišić i mjesni župnik, vlč. Miroslav Orčić.
Ovom događaju, uz lijepi broj vjernika Đurđina i gostiju, nazočili su i Velimir Pleša, gk RH u Subotici te nekoliko predstavnika hrvatskih institucija i udruga. U propovijedi je mons. Anišić govorio o značaju blagoslova usjeva i povijesti održavanja blagoslova te njihovoj povezanosti s blagdanom. On je prisutne također izvijestio o planovima UBH “Dužijanca” koja u Đurđinu želi ustanoviti jedinstvenu lokaciju za “Takmičenje risara”, jedne od najznačajnijih manifestacija Dužijance te o gradnji “risarskog salaša” i stalnom postavkom izložbe starih mašina i alata vezanih uz sjetvu i žetvu pšenice.
Nakon mise, u procesiji tijekom koje su vjernici molili litanije Svih Svetih, otišli su do njive gdje je obavljen obred blagoslova žita. Nakon blagoslova, prisutnima se obratio direktor Udruge, Marinko Piuković, i pozvao nazočne da razgledaju bunjevački etno salaš sa jedinstvenom postavkom, koja autentično prikazuje način življenja na salašima bunjevačkih Hrvata.
Vjernici su sa sobom ponijeli strukove blagoslovljenog žita, koje će čuvati do žetve u svojim domovima da ih podsjete da se svaki dan pomole Bogu da blagoslovi usjeve i sačuva ih od nevremena.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content