Blagdanski koncert uz hrvatsku klapsku pjesmu u Bitoli

5 min čitanja

Hrvatski kulturni centar i Makedonsko-hrvatska udruga “Marko Marulić”u suradnji s Centrom kulture Bitola organizirali su koncert na kojemu je nastupila ženska klapa „Viole“ iz Drvenika i ženski pjevački zbor „Gradac“ iz Hrvatske

 

Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana Hrvatski kulturni centar i Makedonsko-hrvatska udruga “Marko Marulić”u suradnji s Centrom kulture Bitola organizirali su 13, prosinca koncert na kojemu je nastupila ženska klapa „Viole“ iz Drvenika i ženski pjevački zbor „Gradac“ iz Hrvatske. Ovaj je koncert tradicionalni događaj koji ovaj kulturni centar organizira svake godine na radost ljubitelja klupskog pjevanja u Makedoniji.

U sklopu manifestacije održana je i promocija zbirke pjesama “Dah smrti”, u prijevodu na hrvatski jezik, književnika i akademika Zorana Pejkovskog.

“ Ovo je nastavak tradicije Hrvatskog kulturnog centra i MHD “Marko Marulić” da organizira božićno-novogodišnji koncert. Ove su godine, na naš poziv, na koncertu  nastupili dalmatinska ženska klapa “Viole” i Ženski vokalni ansambl “Gradac”, koje su prema pljesku koji su dobili nakon koncerta ispunile očekivanja”,  izjavio je Branko Maretić, predsjednik MHD-a “Marko Marulić”. Dodao je da su u publici bili Hrvati koji žive u Bitoli, ali i Bitoljčani koji poštuju hrvatsku pjesmu i kulturu. Predsjednik Marić čestitao je svima nadolazeće blagdane te zahvalio onima koji svesrdno pomažu u organizaciji, dodavši: “ ovaj  koncert zaokružuje sve naše aktivnosti tijekom godine. I pokraj svih ovih otkazivanja zbog svjetske situacije s virusom, uspjeli smo ga organizirati. Na taj način stvaramo kontinuitet od više od 25 godina rada, u kojem građanima Makedonije želimo približiti klapsko pjevanje – koje je pod zaštitom UNESCO-a”.

Događaju je nazočio i gradonačelnik Bitole Toni Konjanovski koji je zahvalio na pozivu i rekao da je ljubitelj klapskog pjevanja i da je sretan što se tradicija koju je Maretić uveo nastavlja. Čestitao je prisutnima nadolazeće blagdane i poručio da će Bitola i dalje biti kulturno središte u Makedoniji.

Potom je nastupila dalmatinska ženska klapa „Viole“ i ženski vokalni ansambl „Gradac“. Cijeli je program bio osmišljen tako da se publika upozna sa značenjem klapske pjesme, hrvatskog jezika, dalmatinskog narječja i tradicije. Klapsko je pjevanje Unesco zaštitio kao nematerijalno kulturno dobro.

“Drugi put smo u Bitoli/Bitolju, pa zahvaljujemo našim domaćinima jer smo zaista srdačno dočekani i nadamo se da ćemo sljedeće godine imati priliku uzvratiti gostoprimstvo. Nakon pljeska koje dobivamo kada nastupamo ovdje, vidi se da bitoljska publika uživa u našim nastupima i to nam puno znači”, izjavila je Tilda Franić iz ženskog zbora „Gradac“.

Dužanka Ivičević iz ženske klape  Viole“ je istaknula : “Okupljamo se već 20 godina, njegujemo dalmatinsku pismu, izvodimo i nove autore. U svim našim izvedbama osjeća se dalmatinski duh”. Klapa „Viole“, osnovan 2001. godine, njeguje izvornu i skladanu klapsku pjesmu. U svom dugogodišnjem djelovanju ostvarila je brojne nastupe na značajnim manifestacijama i festivalima, koncertima, priredbama i međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ženski pjevački zbor „Gradac“ osnovan je 2007. godine. Njegov repertoar čine klasične skladbe, duhovne i svjetovne, iz svih glazbenih razdoblja, s posebnim naglaskom na hrvatsku izvornu glazbu i domaće skladatelje. Dio njihovog dugogodišnjeg postojanja čine brojni nastupi i koncerti u zemlji i inozemstvu, više gostovanja na Hrvatskoj televiziji, turneje izvan Hrvatske i slično.

“Viole” iz Drvenika i ženski pjevački zbor “Gradac” iz istoimenog mjesta kod Makarske izvedbom nekoliko skladbi predstavile su dio hrvatske tradicije i kulture u Bitoli/Bitolju.

Akademik Zoran Pejkovski se u svom obraćanju osvrnuo na veliko prijateljstvo makedonskog i hrvatskog naroda, svakako s naglaskom na dugogodišnje prakticiranje hrvatske kulture u Bitoli. Izrazio je zadovoljstvo i časti što je njegovo djelo objavljeno na hrvatskom jeziku i promovirano na ovoj tradicionalnoj manifestaciji koju organizira Hrvatski kulturni centar.

Svi prisutni u dvorani dobili su božićne darove koje su donijeli i sami pripremili gosti iz Hrvatske. Nakon koncerta, u hotelu “Premijer – Centar”, održan je božićni domjenak Udruge na kojem su razmijenjeni darovi. Gosti su još jedanput uživali u nastupima.

Za kraj, gosti su publici priredili glazbeno iznenađenje pa su izveli nekoliko makedonskih pjesama, među kojima je i Jovano Jovanke, koju je publika otpjevala zajedno s gostima iz Hrvatske. Koncert je bio održan uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 

Tekst: Neda Maretić

Fotografije: Sibela Alimovska

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content