Božićna kampanja Školarinske zaklade HBZ-a

7 min čitanja

Američki Virovitičani pokrenuli su Obiteljski školarinski fond Josepha M. Ivcevicha (McKeesport, PA) za stipendiranje mladih pri Školarinskoj zakladi HBZ-a i to kao 81. individualni fond s donacijom od 10.000 dolara

Tekuća božićna kampanja za Školarinsku zakladu Hrvatske bratske zajednice Amerike počela je prije mjesec dana oko američkog Dana zahvalnosti i to objavom oglasa u Zajedničaru od 14. studenoga (Pittsburgh, PA, 2016.) u kojem je glavni predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo zamolio članstvo da se svojim donacijama i prigodnim porukama u službenom glasilu te naše najstarije iseljeničke organizacije pridruže kampanji za stipendiranje učenika i studenata, čiji završetak uobičajeno pada na kraj kalendarske godine.

Obrazovanje mladih jedan je od glavnih ciljeva Hrvatske bratske zajednice SAD-a i Kanade, koja punih 59 godina s uspjehom stipendira učenike i studente, čime izravno povećava socijalnu pokretljivost američkih Hrvata na društvenoj ljestvici najrazvijenije zemlje svijeta i to putem Školarinske zaklade HBZ / CFU Scholarship Foundation. Zadnjih pola stoljeća imovina Školarinske zaklade iz središnjeg Općeg fonda i Fondova specijalnih zaklada stalno je rasla i omogućavala je u prosjeku dodjelu 250 stipendija godišnje.

Ovoga došašća osobito nas se dojmio čin darivanja američkih Virovitičana iz obitelji Josepha M. Ivcevicha. Nakon višegodišnjih uplata u božićnoj kampanji pokrenuli su Obiteljski školarinski fond Josepha M. Ivcevicha (McKeesport, PA) za stipendiranje mladih pri Školarinskoj zakladi HBZ-a i to kao 81. individualni fond s donacijom od 10.000 dolara. Joseph M. Ivcevich sa suprugom Kay i sestrom Leonom Thompson, diplomiravši šezdesetih prošloga stoljeća uz bespovratnu pomoć HBZ-a, osnivanjem obiteljskog fonda ispunjavaju zavjet precima kako primljenu pomoć ŠZ neće nikada zaboraviti. Filantropski je to čin ljubavi i uspomene na djeda koji je 1912. doselio u SAD i oca Branka J. Ivcevicha koji mu se na Ellis Islandu pridružio kao siromašni desetogodišnji sin 1920. Božić, najradosniji blagdan u kršćanskom svijetu, duboko je prožeo vjersko-kulturnu povijest čovječanstva. Hrvatski narod otajstvo Božića izrazio je kroz mnogobrojne božićne običaje, kulturno stvaralaštvo i istinsko vjerničko ponašanje koje se s koljena na koljeno prenosi kao u američkoj obitelji Ivcevicha.

Kao što je poznato, Odbor Školarinske zaklade HBZ-a djeluje u sastavu, osim glavnog predsjednika Zajednice Edwarda W. Paze, rizničarke Bernadett Luketich-Sikaras i članova Franje Bertovića, dr. Mariona Vujevicha, Roberta Luketića, Paula Lucasa, Michaela Riccia i Derek Hohn. Školarinski odbor Zajednice dodijelio je za tekuću akademsku godinu 2016. ukupno 245 stipendija u ukupnoj vrijednosti od 198 950 američkih dolara.

Odsjeci HBZ-a podsjećamo, uz ove donatorske akcije za Božić, godišnje daruju gotovo dvije stotine tisuća sati volonterskog rada i oko milijun dolara ljudima u potrebi.

Glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice Amerike Edward W. Pazo, ocjenjujući božićnu kampanju uspješnom, naglasio je:
– Otkada je ovaj obrazovni program uspostavljen, Hrvatska bratska zajednica je dodijelila preko tri milijuna dolara bespovratnih sredstava u stipendijama za više od 9.000 studenata. Mi u Zajednici se držimo naše časne tradicije da u okviru svojih mogućnosti pomažemo našim mladim članovima koji se školuju na fakultetima i visokim školama te raznim učilištima diljem Amerike. Zajednica je davno spoznala značaj ulaganja u ljudske resurse i obrazovanje mladih pa obećavamo da ćemo to i dalje činiti u okviru naših mogućnosti. Između brojnih fraternalističkih programa i članskih beneficija, možemo s ponosom reći da se školarinski program mladih Zajednice nedvojbeno ubraja među naše najbolje i najvrjednije obrazovne programe. Podjednako smo zainteresirani za one studente i učenike slabijeg socijalnog stanja, kao i za one čija darovitost garantira izvrsnost u elitnoj akademskoj zajednici Amerike. Naša im zajednica pruža potporu u životnoj fazi kad im je pomoć najpotrebnija. Školovanje je, kao što svi znamo jako skupo. Ne samo da je školovanje na pojedinim američkim sveučilištima svake godine sve skuplje i skuplje, nego je u isto vrijeme za mnoge obitelji i sve nedostupnije. Mi vidimo kakvi su to izazovi i za djecu i za njihove roditelje.

U tjednima došašća u specijalnoj božićnoj rubrici u Zajedničaru objavljuju se imena svih darovatelja u Školarinski fond za pomoć našim učenicima i studentima. U Zajedničaru je tiskan i posebni kupon kojeg članstvo može iskoristiti za darovnicu Školarinskoj zakladi“.

Osnivanje Školarinske zaklade započelo je na 9. konvenciji HBZ-a prije 6 desetljeća. Tu su ideju među članstvom zagovarali Filip Vukelić i Stjepan Brkić, urednici Zajedničara, koji su predložili članstvu da novac što bi ga utrošili za slanje božićnih čestitki rodbini i prijateljima daju Školarinskoj zakladi. Zajedničar, glavno službeno glasilo HBZ-a, je zauzvrat objavljivao imena svih darovatelja i njihove božićne pozdrave prijateljima i rodbini.

Danas kada svijetom kruže besplatne elektroničke božićne čestitke putem mobilnih uređaja na društvenim mrežama poput Instagrama, Twittera, Facebooka i sl. Zajedničar i dalje potiče svoje čitatelje i članstvo Zajednice da uplaćuju novčane donacije za Školarinsku zakladu uz prigodnu starinsku blagdansku poruku.

Uz Glavni fond Školarinska zaklada danas pri HBZ-u ima još osamdeset-ak fondova za stipendiranje. Fondovi nose imena svojih donatora, bilo pojedinaca, bilo odsjeka Zajednice koji su ih osnovali.

– Ulaganje u obrazovanje mladih ključ je dugovječnosti ove Zajednice, poručuje ponosno potpredsjednik HBZ-a Franjo Bertović. Školarinskom zakladom HBZ /CFU Scholarship Foundation upravlja glavni predsjednik HBZ-a s timom iskusnih fraternalista, a zahvaljujući vrijednim dobrovoljnim graditeljima. Zaključno, radi se o najdugovječnijem i najkvalitetnijem obrazovnom programu u povijesti hrvatskoga iseljeništva. Iz središnjice Hrvatske bratske zajednice, utemeljene prije 122 godine, zahvaljuju svima koji su se uključili i onima koji će se ovih dana do Badnjaka uključiti u Božićnu kampanju Zajednice 2016.

Tekst: Vesna Kukavica

Podijeli ovaj članak
Skip to content