Biskup Mrzljak na komemoraciji u Mariboru

4 min čitanja

Varaždinski biskup pohodio je HKM bl. Alojzija Stepinca u Mariboru te tom prigodom u crkvi Sv. Alojzija Gonzage predvodio misu za sve žrtve komunističkog režima, a nakon mise na novom mariborskom groblju Dobrava, u blizini Tezanskoga Gozda, najvećeg grobišta pripadnika hrvatskog naroda izvan Hrvatske, sudjelovao u prigodnom programu i predvodio molitvu u spomen na žrtve

Na misijsku nedjelju, 20. listopada varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio je HKM bl. Alojzija Stepinca u Mariboru te tom prigodom u crkvi Sv. Alojzija Gonzage predvodio misu za sve žrtve komunističkog režima, a nakon mise na novom mariborskom groblju Dobrava, u blizini Tezanskoga Gozda, najvećeg grobišta pripadnika hrvatskog naroda izvan Hrvatske, sudjelovao u prigodnom programu i predvodio molitvu u spomen na žrtve komunističkog sustava iz svibnja 1945. godine.
Vlč. Marko Zadravec, domaćin i voditelj misije, u ime svih vjernika pozdravio je, na početku, mons. Stanislava Lipovšeka, celjskoga biskupa i administratora Mariborske nadbiskupije, mons. Mrzljaka, nekolicinu svećenika te hodočasnike koji su došli bilo kao pojedinci, bilo kao članovi hrvatskih katoličkih misija u Sloveniji, te društva i udruge iz Slovenije i Hrvatske.
U pozdravnom govoru biskup Lipovšek izrazio je radost što može u zajedništvu s varaždinskim biskupom kao i svim vjernicima moliti za žrtve te slaviti euharistiju.
Na kraju mise, u ime svih vjernika HKM Maribor, Mato Ćerkezović i Jozo Lukenda – članovi pastoralno-misijskog odbora, zahvalili su biskupima na dolasku te im darovali sliku bl. Ivana Pavla II. Liturgijsko pjevanje animirao je oktet Donum iz župe sv. Nikole u Varaždinu pod ravnanjem mo. Višeslava Jaklina.
Nakon mise svi okupljeni uputili su se na mariborsko groblje Dobrava gdje je u Memorijalnom centru održana zajednička molitva te su upaljene svijeće u znak spomena za sve nevine žrtve totalitarnih režima.
Prigodnom programu i molitvi nazočili su biskupi Lipovšek i Mrzljak, predstavnici drugih vjerskih zajednica, mariborski gradonačelnik dr. Andrej Fištravec, Stipe Zeba – izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, te predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sloveniji, predstavnici raznih udruga iz Hrvatske i Slovenije, kao i članovi i dužnosnici braniteljskih udruga.
U molitvi i prigodnom programu sudjelovalo je tristotinjak ljudi. Oktet Donum izveo je pjesmu Bliže, o Bože moj, dok je mariborski gradonačelnik Fištravec položio vijenac u znak pijeteta na tezansku tragediju.
Nazočnima su se obratili i Šime Ivanjko, počasni konzul RH u Mariboru, gradonačelnik Maribora te Ivan Sabolić – izaslanik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sloveniji.
Nakon toga uslijedila je molitva za pokojne žrtve koju su predvodili predstavnici drugih vjerskih zajednica te biskup Mrzljak u zajedništvu s biskupom Lipovšekom.
U blizini Maribora po šumama, prema svjedočanstvima očevidaca, pobijeno je na tisuće i tisuće ljudi, uglavnom Hrvata, te su im tijela bez ikakvoga poštovanja bačena u jame bez ikakve oznake s nakanom da im se zatre svaki spomen. Žrtve su poubijane bez suda, bez dokazane krivnje, a kažnjeni su najtežom kaznom – smrću. Prema nekim procjenama, u okolici Maribora leže posmrtni ostaci više od 15.000 ljudi.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content