Biskup Komarica u New Yorku i Washingtonu

5 min čitanja

U New Yorku se na prigodnom svečanom primanju koje je upriličeno u njegovu čast u tamošnjem Harvardskom klubu, biskup Komarica susreo s 50-ak hrvatskih intelektualaca. Na tom prijemu su, između ostalih, bili nazočni i don Tomo Mlakić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, don Vedran Kiričić iz HKM misije u Astoniji, te don Giordano Belanić, predsjednik Udruge Apostolata ljubavi – Croatian Relief Services,kao i veleposlanik RH pri UN-u Ranko Vilović i gk RH Marina Rogina

 

Biskup banjolučki i predsjednik BK BiH mons. dr. Franjo Komarica boravio je, nakon Bostona i Harvarda u New Jerseyju i u New Yorku, a zatim i u Washingtonu.
U New Jerseyju je na Felician koledžu, kojeg vode sestre franjevke, održao predavanje pred velikim brojem studenata i profesora o ponašanju ljudi, vjerskih zajednica te političara domaćih i stranih na primjeru rata kojeg je sam doživio u svojoj domovini. Nakon predavanja biskup je odgovarao na mnoga pitanja nazočnih.
U New Yorku se na prigodnom svečanom primanju koje je upriličeno u njegovu čast u tamošnjem Harvardskom klubu, biskup Komarica susreo s 50-ak hrvatskih intelektualaca, raznih zanimanja. Zahvalio im je za iskazano zauzimanje za svoje sunarodnjake u RH, tijekom domovinskog rata i poraća te im skrenuo pozornost da se dugotrajna drama s hrvatskom populacijom u njegovoj domovini BiH nažalost sve više povećava. Zamolio ih je da – u okviru svojih mogućnosti – podupru nastojanja svih onih u njegovoj domovini koji se trude oko osiguranja sigurne budućnosti svim onima Hrvatima u BiH koji i dalje žele ostati u svom rodnom kraju ili se iz izbjeglištva žele u njega vratiti i ostati.
Na tom prijemu su, između ostalih, bili nazočni i don Tomo Mlakić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, koji je na specijalizaciji u SAD, don Vedran Kiričić iz Hrvatske katoličke misije u Astoniji, te don Giordano Belanić, predsjednik Udruge Apostolata ljubavi – Croatian Relief Services,kao i veleposlanik RH pri UN-u Ranko Vilović i generalna konzulica RH Marina Rogina. S njima se biskup Komarica pojedinačno zadržao u dužem razgovoru.
U New York-u je biskup Komarica u nedjelju, 2. prosinca, zajedno s domaćim voditeljem HKM fra Nikolom Pašalićem predvodio svečano misno slavlje u prepunoj hrvatskoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda.
Biskup Komarica je posebno zahvalio župniku fra Nikoli i svim drugim ocima franjevcima Hercegovačke provincije, koji već skoro punih 100 godina „neumorno i požrtvovno“ dušobrižnički skrbe za mnoge generacije iseljenih Hrvata, koji su se dulje ili kraće vrijeme našli u tom velikom američkom gradu.
Biskup se prije mise u župnoj dvorani susreo s članovima „Društva svete krunice“, a nakon svete mise u Hrvatskom centru, pored župne crkve s velikim brojem naših iseljenika. On im se obratio prigodnim govorom i zajedno s njima otpjevao nekoliko pjesama. Biskup je u New Yorku dao nekoliko intervjua za lokalne radio postaje.
U Washingtonu se biskup Komarica susreo u sjedištu Biskupske konferencije SAD – s generalnim tajnikom BK i njegovom suradnicima, a u sjedištu washingtonskog nadbiskupa s washingtonskim kardinalom Donaldom Wuerlom. Na oba mjesta su biskupovi sugovornici pokazali zanimanje za aktualnu situaciju Katoličke Crkve u BiH.
Biskup je Komarica imao i cijeli niz susreta s predstavnicima američkih političara, zaduženih za Jugoistočnu Europu, te s predstavnicima nevladinih organizacija za međureligijski dijalog i suradnju, za promoviranje ljudskih prava, za izgradnju mira i za migrante. Biskup Komarica je posjetio i veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u SAD-u, gdje se u dužem razgovoru susreo s veleposlanicom Jadrankom Negodić i cjelokupnim osobljem veleposlanstva. A razgovarao je i s veleposlanikom RH Joškom Parom i njegovim suradnicima.
U razgovoru s vlč. Dubravkom Turalijom, svećenikom Vrhbosanske nadbiskupije, koji osim svoje specijalizacije na tamošnjem sveučilištu, skrbi i za Hrvate-katolike u Washingtonu saznao je kako naši iseljenici nastoje – unatoč poteškoća – sačuvati svoj vjerski i nacionalni identitet u toj velikoj zemlji koja ih je gostoljubivo primila. (kta/tabb)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content