Biskup Antun Škvorčević pohodio Hrvate u Rumunjskoj

2 min čitanja

U crkvi Sv. Petra i Pavla u Ravniku koji je u sastavu župe Lupak biskup je predvodio je lipnja euharistijsko slavlje. Koncelebriralo je desetak od trinaest svećenika Hrvata u Temišvarskoj biskupiji među kojima i Nikola Lauš, biskupijski kancelar

Požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji kancelara Gorana Lukića boravio je od 30. lipnja do 3. srpnja u posjetu Hrvatima u Rumunjskoj. Pohodio je župu Lupak, Karaševo i Klokotić. U crkvi Sv. Petra i Pavla u Ravniku koji je u sastavu župe Lupak predvodio je 30. lipnja euharistijsko slavlje. Koncelebriralo je desetak od trinaest svećenika Hrvata u Temišvarskoj biskupiji među kojima i Nikola Lauš, biskupijski kancelar. Pozdrav biskupu uputio je župnik Lupaka Marijan Tinjkul, izrazivši mu zahvalnost što je došao u pohod Hrvatima koji su prije više od 600 godina došli u sadašnju svoju postojbinu. Pozdravu su se pridružila i djeca, uručivši biskupu cvijeće.
Biskup je potom u pratnji kancelara Nikole Lauša posjetio Lupak, Klokotić i Karaševo gdje su ga primili župnici Marijan Tinkjkul, Petar Dobra te Đuređ Katić. U pratnji kancelara Lauša biskup je 1. srpnja posjetio svetište Marija Radna nedaleko Temišvara, najpoznatije marijansko hodočasničko mjesto u Rumunjskoj koje ima svoje početke u djelovanju bosanskih franjevaca a sliku je darovao jedan bosanski vjernik, donijevši je iz sjeverne Italije. U njega rado hodočaste i hrvatski vjernici iz karaševskog kraja.
Istoga dana biskup se vratio u karaševski kraj te je u predvečerje blagdana Pohoda Blažene Djevice Marije u svetištu Marija Čiklova u čijem se svetištu čuva slika donesena iz Bosne predvodio euharistijsko slavlje za hrvatske vjernike koji su u velikom broju stigli pješice iz Lupaka, Klokotića i Karaševa. Koncelebriralo je desetak hrvatskih svećenika.
Na svršetku slavlja biskup je sve hodočasnike povjerio Isusovoj majci te zahvalio hrvatskim svećenicima za požrtvovnost u služenju svome narodu a župniku Lupaka Marijanu Tinjkulu čestitao je četrdesetu obljetnicu svećeničkog ređenja.
(Ika)

Podijeli ovaj članak
Skip to content