Besplatne elektroničke knjige bilježe rekordnu čitanost

3 min čitanja

Osim novih naslova, čitateljima su dostupne i redizajnirane stranice projekta. Unaprijeđena je funkcionalnost autorskoga i naslovnog kazala, dodano je pretraživanje po svim sadržajima dostupnim na mrežnim stranicama, što praktično znači da svaka knjiga funkcionira kao da je opremljena kazalom imena i pojmova. Omogućeno je i izlistavanje najčitanijih naslova po vrstama i žanrovima, a ažurirano je i više od stotinu bio-bibliografskih autorskih bilješki koje su djelomično popraćene i portretima autora 

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je na stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige u prvom polugodištu 2015. godine šest novih naslova, te je sada čitateljima od 173 objavljena dostupno ukupno 146 naslova, priopćili su iz DPKM.
Osim novih naslova, od početka travnja čitateljima su dostupne i redizajnirane stranice projekta koje su preglednije, čitkije, informativnije i ažurnije u odnosu na stare. Unaprijeđena je funkcionalnost autorskoga i naslovnog kazala, dodano je pretraživanje po svim sadržajima dostupnim na mrežnim stranicama, što praktično znači da svaka knjiga funkcionira kao da je opremljena kazalom imena i pojmova. Unaprijeđeno je i podešavanje veličine teksta u knjigama, kao i navigacija unutar same knjige.
Posebno su izdvojeni novi naslovi, a čitateljima je omogućeno i izlistavanje najčitanijih naslova po vrstama i žanrovima. Ažurirano je i više od stotinu bio-bibliografskih autorskih bilješki koje su djelomično popraćene i portretima autora te su knjigama dodane kratke informativne bilješke, osvrti ili recenzije.
Tijekom prvog polugodišta 2015.objavljeni su „ženski pjesnički blok“ i „muški pjesnički blok“: zbirke pjesama „Kvadratura duge“ Dorte Jagić, višestruko nagrađivane pjesnikinje, „Južne životinje“ Irene Matijašević, višestruko prevođene pjesnikinje i esejistice, „Pleši, Modesty, pleši“ Darije Žilić, koja je dobila nagradu Kiklop za najbolju zbirku poezije 2011. godine, „Trickster“ Branka Maleša, višestruko nagrađivanog pjesnika, prozaika, kritičara, antologičara i prevoditelja, „Predmeti“ Marka Pogačara, najvažnijeg i višestruko nagrađivanog pjesnika mlađe generacije te „Golmanu, lovcu i šumaru“ Tvrtka Vukovića, čije su pjesme uvrštene u gotovo sve antologije i preglede novijeg hrvatskog pjesništva.
Knjige su objavljene uz financijsku potporu Grada Zagreba, a Društvo za promicanje književnosti na novim medijima korisnik je institucionalne potpore zaklade Kultura nova.
DPKM će tijekom rujna objaviti i „ženski prozni blok“: dvije Marineline zbirke priča, „Lift bez kabine“ i „Pušite li?“, te zbirku priča Olje Savičević Ivančević „Nasmijati psa“ za čiji je rukopis autorica 2005. godine dobila nagradu Prozak. U listopadu će biti objavljen i „muški prozni blok“: romani „Ljeto u gradu“ Zorana Lazića, „Posljednji dani panka“ Gordana Nuhanovića i „Ljubav je sve“ Krešimira Pintarića.
(tportal.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content