BeCROative u Berlinu

4 min čitanja

Izložba BeCROativ je osmišljena 2007. godine. Od tada do danas održano je 25 iznimno uspješnih izložbi u 17 zemalja na 5 kontinenata, a posjetilo ih je više od 100.000 posjetitelja. Izložba u Berlinu traje do 14. lipnja

Nakon svečanog i društveno vrlo uspješnog obilježavanja Dana državnosti, Hrvatska ovih dana na dva posebna, poznata i vrlo posjećena mjesta u Berlinu. predstavlja svoju turističku, kulturnu, gospodarsku i investicijsku ponudu.
Prvo mjesto je znameniti prostor ispred Brandenburških vrata, upravo tamo gdje su Hrvati, naši berlinski sugrađani, s početka 90-ih godina, danima prosvjedovali zbog agresije na Hrvatsku. Eto, na tom mjestu je od danas improvizirani štand, crveno bijelih, prepoznatljivih, hrvatskih oznaka, na kojemu s radoznalim berlinčanima o hrvatskoj turističkoj ponudi razgovaraju kompetentni djelatnici Turističke zajednice iz Zagreba.
Drugo mjesto hrvatske prezentacije je prostor na poznatom Potsdamer Platzu (neposredno na trgu -uz S-Bahn i U-Bahn). Na tom prostoru je veliki štand i izložba naslova BeCroativ.
Izložbu su prigodnim govorima otvorili veleposlanik RH dr. Miro Kovač i potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta.
-Velika mi je čast što imam priliku pozdraviti vas ovdje u Berlinu u ime Hrvatske gospodarske komore, osobito u svjetlu činjenice da je upravo Njemačka prošlotjednim ratificiranjem hrvatskog pristupnog sporazuma potpuno otvorila Hrvatskoj vrata u EU. Nije slučajnost što smo odabrali ovaj trenutak za izložbu „Be CROative“ u vašem glavnom gradu. Njemačka je jedno od najvećih gospodarstava u Europi i svijetu, ali i jedan od najznačajnijih hrvatskih gospodarskih partnera, rekla je, između ostalog, potpredsjednica HGK prigodom otvaranja izložbe, dok je dr. Kovač istaknuo kako „Hrvatska ima samo 4,3 milijuna stanovnika i stoga moramo učiniti dodatne napore kako bismo, unatoč toj činjenici, bili prepoznati u Europi kao zemlja velikih gospodarskih potencijala, značajnih prirodnih resursa, ali i zemlja inventivnih i kreativnih ljudi.
Upravo na tu kreativnost (CROativnost) i inventivnost i upućuje BeCROativ. Izložba koja je od jučer otvorena za posjetitelje, prikazuje tri aspekta Hrvatske 21. stoljeća – njezinu prošlost (predstavljanje hrvatskih znanstvenika/inovatora/umjetnika i njihovih djela kroz povijest), sadašnjost (predstavljanje najkvalitetnijih hrvatskih proizvoda, nositelja znakova “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko” te prirodnih ljepota Hrvatske) te budućnost (predstavljanje Hrvatske kao investicijske destinacije).
Izložba BeCROativ je osmišljena 2007. godine. Od tada do danas održano je 25 iznimno uspješnih izložbi u 17 zemalja na 5 kontinenata, a posjetilo ih je više od 100.000 posjetitelja. Originalnost promocije putem izložbe „Be CROative“ prepoznali su Vlada RH i Ured Predsjednika RH koji su izložbu koristili u sklopu raznih akcija i događanja koja su bila iznimno značajna za Hrvatsku.
Be CROativ traje u Berlinu do 14. lipnja. Otvorena je od 11 do 21 sat. Pa eto, ne propustite u Berlinu prigodu pogledati “izvorno hrvatsko”!
Druge dvije izložbe „Be CROative“ održat će se u Bruxellesu od 24. do 28. lipnja u povodu proslave Dana državnosti te u Strasbourgu od 1. do 5. srpnja u povodu zasjedanja Europskog parlamenta u kojemu će Hrvatska po prvi puta imati svog punopravnog predstavnika.

Fotografije

Tekst i fotografije: Sonja Breljak

Podijeli ovaj članak
Skip to content