Autorski koncert Siniše Leopolda Svirci moji

3 min čitanja

Hrvatskoj matici iseljenika je posebno važna njegova uloga u obogaćivanju jedinstvenog programa Škole hrvatskog folklora, koji je u dogovoru s utemeljiteljem Škole dr. Ivanom Ivančanom proširio s nastavom za voditelje tamburaških sastava. Ovaj kolegij su, uz ples i tradicijska glazbala, prošli mnogobrojni voditelji hrvatskih društava koja djeluju izvan Republike Hrvatske, te je i na taj način pridonio očuvanju folklorne baštine i jačanju hrvatskog identiteta Hrvata izvan RH

 

U nedjelju,  24.4.2022.  u Studiju Zvonimir Bajsić održan je autorski koncert maestra Siniše Leopolda kojim je proslavio gotovo pedeset godina rada u Tamburaškom orkestru HRT-a, u kojem od 1985. djeluje kao šef dirigent. Siniša Leopold je vrlo aktivan na mnogim područjima hrvatske tamburaške scene kao skladatelj, glazbeni pedagog, dirigent, publicist, ali i kao promotor hrvatske tradicijske kulture u cijelome svijetu. Njegovo djelovanje pomiče granice na području orkestralne tamburaške glazbe i ostavlja trag u glazbenoj umjetnosti. Nama u Hrvatskoj matici iseljenika je posebno važna njegova uloga u obogaćivanju jedinstvenog programa Škole hrvatskog folklora, koji je u dogovoru s utemeljiteljem Škole dr. Ivanom Ivančanom proširio s nastavom za voditelje tamburaških sastava. Ovaj kolegij su, uz ples i tradicijska glazbala, prošli mnogobrojni voditelji hrvatskih društava koja djeluju izvan Republike Hrvatske, te je i na taj način pridonio očuvanju folklorne baštine i jačanju hrvatskog identiteta Hrvata izvan RH.

Na koncertu Svirci moji odabrani repertoar podsjetio nas je na bogati opus satkan od niza skladbi, aranžmana, scenske i filmske glazbe te prvog pučkog tamburaškog mjuzikla. Vrtuljak, Tko joj ljubi uplakano lice, Šokački nokturno, Vatromet i mnoge druge skladbe svjedočile su o bogatoj kreativnosti skladatelja, ali  i o nadahnutim suradnjama s vrsnim tekstopiscima te vokalnim i instrumentalnim solistima. Večer su svojim gostovanjem uveličali Renata Sabljak, Bojan Jambrošić, Danijela Pintarić, Đani Stipaničev, Josipa Lončar i Jacques Houdek, članovi Zbora HRT-a Luka Šindija, Tomislav Vitković, Dinko Domjanović, Vjekoslav Hudeček i Tomislav Meštirć, a posebni gosti su bili i Ethno Blues Classical – Fran Brleković, Frank Strmecky i Karlo Ivančić koji su premijerno izveli pjesmu Svirci moji u posebnoj obradi na el. gitari, bisernici i klaviru. Na kraju ove emotivne večeri i Siniša Leopold je zapjevao: „Svirci moji valja poći, i noć ima kraj…“, ali za ovakvog maestra i izuzetnu osobu kraj je tek početak, i to mu želimo: još puno novih početaka i stvaranja.

Snimak koncerta bit će emitiran na HRT-u.

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content