Autobiografska knjiga Drage Pilsela

3 min čitanja

Argentinski roman autobiografska je knjiga nedavno objavljena u izdanju Profila. Autor je rođen 1962. u Buenos Airesu u obitelji hrvatskih i njemačkih iseljenika, a u Hrvatsku se preselio u svibnju 1989. Danas živi i radi u Zagrebu

Argentinski roman autobiografska je knjiga Drage Pilsela “o odrastanju u ustaškom okruženju u Argentini” objavljen u izdanju Profila.
Drago Pilsel rođen je 1962. u Buenos Airesu u obitelji hrvatskih i njemačkih iseljenika. Djetinjstvo je proveo u Patagoniji. U Hrvatsku se iz rodne Argentine preselio u svibnju 1989. kao pripadnik franjevačkog reda. Bogosloviju je napustio koncem listopada 1991. nakon pogibije/nestanka mlađega brata, pripadnika IV. brigade ZNG-a, da bi tada i sam pristupio toj postrojbi. Sudionik je Domovinskog rata i zbog toga odlikovan.

Novinarstvom se počeo baviti 1979. u 17. godini života. Najdulje, u tiskanim medijima, bio je stalni suradnik, izvjestitelj, komentator i kolumnist Novoga lista, od ožujka 1995. do kolovoza 2009., a u elektroničkim, od ožujka 1992. do listopada 1994., urednik i voditelj na zagrebačkom OTV-u te nekoliko godina komentator i dopisnik sada već ugašene televizijske sarajevske postaje NTV Studio 99. Bio je urednik u više redakcija i suradnik svih važnih hrvatskih listova i časopisa te dopisnik relevantnijih svjetskih medija kao što su BBC, Radio Slobodna Europa, španjolska radijska mreža COPE, tjednik ‘Mladina’ i dnevnici El País iz Madrida, Oslobođenje iz Sarajeva i Dnevnik iz Ljubljane. Pisao je komentare i za Glas Istre.

Sada je glavni urednik i kolumnist portala autograf.hr, komentator tjednika Express iz Zagreba, komentator tportala, kolumnist istarskog portala RegionalExpress.hr, kolumnist srpskog mjesečnika Identitet iz Zagreba, židovskog glasila Ruah Hadaša i komentator dnevnika Večer iz Maribora.
Bio je dopisnik i ratni izvjestitelj više inozemnih medija. Za svoj je rad dva puta nagrađen od Hrvatskog novinarskog društva u kategoriji najbolja vijest/izvještaj, a 1999. kao najbolji strani dopisnik španjolske radijske mreže COPE.

Studirao je strojarstvo, književnost, latinoameričku političku misao i novinarstvo (u Argentini i Brazilu), a filozofiju i teologiju u Argentini i u Hrvatskoj. Diplomirao je i magistrirao na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku. Živi i radi u Zagrebu.

Evo što kaže o svome romanu

Podijeli ovaj članak
Skip to content