Gradišćanci donirali kuće obiteljima s Banovine

3 min čitanja

Obiteljima Kušan, Kusura, Polak, Nekić i Gabrić ugovore o novim kućama uručili su biskup Živković i ministar Horvat

 

Pet višečlanih obitelji s područja Petrinje i Siska, čije su kuće uništene u potresu, primilo je u utorak, 14.prosinca  u Sisku ugovore o gradnji novih kuća iz austrijskog projekta “Krov za Hrvatsku”.

Projekt gradnje deset kuća pokrenula je Željezanska biskupija, a provodi se u suradnji s Udrugom gradišćanskih Hrvata “Hrvat S.A.M”, Austrijskom biskupijskom konferencijom svih devet austrijski pokrajina, Caritasom Sisačke biskupije te Vladom Republike Hrvatske, kao partnerima.

Na svečanosti u sjedištu Sisačke biskupije projekt je predstavio njegov voditelj i predsjednik hrvatske udruge fra Božidar Blažević, koji je spomenuo čvrste veze gradišćanskih Hrvata s Hrvatskom.

Rekao je kako je riječ o pilot projektu na visokoj europskoj razini, za koji je prikupljeno 10 milijuna kuna, a akcija prikupljanja financijskih sredstava se nastavlja. Obiteljske kuće za višečlane obitelji imaju površinu od 85 metara četvornih, s dodatnih 60 metara četvornih u potkrovlju. Jedna modularna kuća vrijedna je 1,5 milijuna kuna, a proizvedene su u hrvatskoj tvrtki Golubić u Austriji.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kao partner u projektu, postavit će početkom sljedeće godine temelje, na koje će se montirati konstrukcija.

Na svečanosti na kojoj su uručeni ugovori nazočne su pozdravili sisački biskup Vlado Košić, željezanski biskup Egidije Živković i ministar Darko Horvat.

Biskup Košić tom je prigodom podsjetio kako je u potresu oštećeno 30 crkava, 10 župnih kuća i samostana te mnoge kapele.

Posebno je zahvalio Mađarskoj i Austriji, koje su među prvima priskočile u pomoć stradalnicima. Mons. Živković je upozorio kako obnova kuća mora imati prioritet jer obnovljene crkve i bolnice neće značiti ništa bez ljudi.

“Vjerujem da uoči Božića unosimo toplinu i svjetlo u brojne obitelji. Ne želimo da se ovaj kraj iseljava, kao što su se svojedobno iseljavali gradišćanski Hrvati”, rekao je biskup Živković čestitajući Božić.

O nastojanju da sve stradale obitelji ostanu u svojim mjestima govorio je i ministar Horvat, koji je najavio da će Banovina na proljeće biti veliko gradilište.

“Ako naš posao za četiri godine vjerojatno neće biti gotov, nastojat ćemo da sve obitelji vratimo u njihove nove domove”, rekao je Horvat.

Obiteljima Kušan, Kusura, Polak, Nekić i Gabrić ugovore o novim kućama uručili su biskup Živković i ministar Horvat.

(https://hr.n1info.com/)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content