Apostolski nuncij posjetio dječju bolnicu u Gornjoj Bistri

3 min čitanja

Volonteri Vrta plavih ruža djeluju, već 14 godina u Gornjoj Bistri i u drugim kampovima u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico predvodio je 10. kolovoza svečano euharistijsko slavlje u Dječjoj bolnici za djecu s posebnim teškoćama u Gornjoj Bistri, prigodom 14. kampa koji je organizirala Međunarodna neprofitabilna udruga „Vrt plavih ruža – Il Giradino delle rose blu” čiji je utemeljitelj i predsjednik don Ermano D’Onofrio, svećenik biskupije Frosinone (Italija).
Volonteri Vrta plavih ruža djeluju, već 14 godina u Gornjoj Bistri i u drugim kampovima u Hrvatskoj i u susjednim zemljama. Tijekom proteklih godina više od osam tisuća volontera ostvarilo je uistinu pravu “štafetu ljubavi” jamčeći trajnu prisutnost u bolnici, izmjenjujući se u skupinama. Svake se godine organizira jedno posebno kampiranje u Gronjoj Bistri u kojem sudjeluje više od 150 volontera.
Ovom prilikom prije početka mise “Protokol o suradnji” između ove Dječje bolnice i udruge Vrt plavih ruža, u nazočnosti nuncija D’Errica i otpravnika poslova talijanskog veleposlanstva Luce Laudiera, potpisali su don Ermano D’Onofrio i ravnatelj bolnice, Renato Mittermajer. Euharistijskom slavlju na otvorenom prisustvovalo je 200 mladih talijanskih volontera sa svojim svećenicima i organizatorima kampa, također i jedna skupina hrvatskih volontera i mladih iz Bistre koji su animirali pjevanje na čelu sa svojim mjesnim župnikom Tomislavom Kraljom i župnikom susjedne župe Stenjevec, Vjekoslavom Meštrićom i drugim gostima.
U propovijedi je apostolski nuncij D’Errico istaknuo važnost iskustva Tendopoli, u kontekstu poučavanja i primjera pape Franje koji neprestano poziva da treba ići na rubne dijelove, na periferije svijeta, materijalne i moralne, s posebnom pažnjom dajući prednost siromašnima i bolesnima. “Sv. Lovro, čiji blagdan slavimo danas, svijetli je primjer svjedočanstva života kojeg molimo za potporu i snagu u našim zauzetostima u služenju siromašnima.” Osim toga, komentirajući Evanđelje današnje nedjelje, istaknuo je da prema Isusovu primjeru, molitva mora biti duša svakog apostolata.
Na kraju propovijedi nuncij D’Errico rekao je da je potrebna takva Ljubav posebno u ovim zemljama: ovdje u Hrvatskoj i drugim susjedinim zemljama, koje su i u nedavnoj prošlosti pretrpjele strašni rat. “Osobito u ovim zemljama osjećamo potrebu za porukom ljubavi koja će unijeti vedrinu, pomirenje, socijalnu harmoniju: na dobrobit svih a osobito onih koji su najviše pogođeni ratom”.
(IKA); Foto: HRT

Podijeli ovaj članak
Skip to content