Ansambl LADO objavio svoj prvi uskrsni album

3 min čitanja

Prvi vokalno – instrumentalni uskrsni album Ansambla LADO pod nazivom Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije. Radi se o 34. albumu Ansambla LADO

 

Prvi vokalno – instrumentalni uskrsni album Ansambla LADO pod nazivom Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije. Radi se o 34. albumu Ansambla LADO.

Umjetnički voditelj Ansambla LADO i idejni začetnik ovog projekta Krunoslav Šokac ne krije zadovoljstvo što je LADO u pandemijsko vrijeme napravio ovako veliki korak u prikupljanju, izvođenju i čuvanju hrvatske pučke sakralne glazbe. „Osim što je ovo prvi Ladov album uskrsne tematike, Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke poseban je i zbog toga što je u njegovoj realizaciji, uz Orkestar, sudjelovao tek manji dio ansambla – zbor od šesnaest umjetnika“, kaže Šokac.

Velika se pozornost dala nematerijalnoj baštini koja se nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, poput crkvenog pučkog pjevanja Slavonije i Baranje i turopoljskog govora. Tako su na albumu nalaze i napjevi iz Slavonije i Baranje kao i turopoljske popijevke, Jezuš nam je gore vstal i Na čast Uskrsnuloga. Ovi se napjevi, osim s glazbenog, mogu promatrati i vrednovati i s jezičnog, dijalektološkog aspekta.

Pojedini napjevi imaju vrlo dugu tradiciju. Primjerice, popijevka Uskarsnut je naš Spasitelj zapisana je još u 15. stoljeću u Pjesmarici Bratovštine Svih Svetih u Korčuli. „LADO desetljećima sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu – iznimni spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja, a ovim albumom smo pokazali kako nastavljamo ispunjavati svoju zadaću i dalje“, dodaje Šokac.

Ton majstor je Matija Auker, glazbenu produkciju potpisuju Robert Tanasković, Margareta Mihalić i Krunoslav Šokac, dok je za likovno oblikovanje CD-a zaslužna Petra Slobodnjak. U realizaciji albuma sudjelovali su gosti dirigenti Dražen Kurilovčan i Joško Ćaleta.

Album je na sam blagdan Uskrsa najavljen singlom Veseli se, o Marijo. Radi se o uskrsnom napjevu iz Petrinje kojim je LADO poslao poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra.

LADO ovim albumom nastavlja ispunjavati svoju zadaću prikupljanja, obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera hrvatske glazbene baštine.

Više https://www.lado.hr/novosti/ansambl-lado-objavio-svoj-prvi-uskrsni-album/

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content