Anitin račiški tanac na Floridi

5 min čitanja
Antica Branka Bavčević sa svojim domaćinima, Marijanom i Ivom Elezovicem ispred Croatian Cluba of Tampa Bay

Danko Grgas bio je moderator predstavljanja knjige Anitin račiški tanac. Osim autorice, u ime HMI nazočnima se obratila Branka Bezić Filipović. Nadahnuti govor održao je i Vladimir Igrec (87) jedan od prvih predsjednika iz vremena starog kluba

Korčulanka Antica Branka Bavčević cijeli je svoj radni vijek provela u Parizu. Na rodnu Korčulu se vraćala koliko je mogla, a živeći izvan domovine još se više vezala za svoje korijene i baštinu rodnog otoka. Prenoseći priče iz djetinjstva na svoju unučad, došla je na ideju da sve stavi na papir i zauvijek sačuva za generacije koje dolaze.
Prvo predstavljanje njene knjige održano je u Račišću i bilo je toliko uspješno da ju je potaklo da knjigu prevede na engleski jezik. Knjigu je prvo odnijela na turneju u Australiju i Novi Zeland, u organizaciji HMI podružnice Split, da bi je nedavno na jednak način predstavili Hrvatima na Floridi.
Na zapadu Floride djeluje Croatian Club of Tampa Bay na čijem čelu je Katica Pavičić. Društvo je osnovano u gradu Clearwater na obali Meksičkog zaljeva a svečano ga je, pred 150 uzvanika, otvorila Kolinda Grabar Kitarović, tadašnja veleposlanica RH u Washingtonu.
Članovi društva su mahom umirovljenici koji su živjeli u Chicagu, New Yorku, Clevelandu ili nekom drugom američkom gradu. Kada ih za ta mjesta više nije vezao posao, preselili su se na Floridu uživati u blagodatima tople klime. Uprava kluba nastoji privući i mlade, ali i vratiti kredit kojim su izgradili svoj centar. Tako se organiziraju ručkovi za članove uz razne prigodne igre, da bi svi bili zadovoljni. Antica Branka Bavčević predstavila im je svoju knjigu, uz koju je snimljen i CD s dvije njene pjesme u izvođenju, nedavno preminulog, Vinka Coce.
Na istočnoj obali Floride djeluje Croatian American Cultural Center Kralj Tomislav koji je jedno vrijeme bio bez vlastitog prostora. Naime, na terenu gdje je klub bio smješten, trebala se graditi škola, pa se zgrada morala prodati. Novac od prodaje bio je pohranjen a tražilo se što bolje rješenje. Za to vrijeme članovi su se okupljali u jednom od hotela u svom gradu. Napokon je u Deerfield Beachu, mjestu udaljenom oko pola sata sjeverno od Miamija, pronađena zgodna zgrada, u kojoj bi se društvo smjestilo, trebalo je utrošiti novac makar za uređenje prizemlja. Članovi su pomogli koliko su mogli, što radom što vlastitim sredstvima, poput Nede Pavića koji je financirao postavljanje naziva na zgradu. Uz minimalna dodatna ulaganja i prvi kat će biti upotrebljiv za brojne aktivnosti. Tamo imaju dvije dvorane o kojima većina hrvatskih društava po svijetu samo može sanjati.
Predsjednik društva odnedavno je Zvonko Barbalić, a preuzeo je dužnost od Danka Grgasa, koji je bio moderator predstavljanja knjige Anitin račiški tanac. Osim autorice, u ime HMI nazočnima se obratila Branka Bezić Filipović. Nadahnuti govor održao je i Vladimir Igrec (87) jedan od prvih predsjednika iz vremena starog kluba. I ovdje ima članova koji su doselili s hladnog sjevera, poput pjesnika Ante Karlića iz New Yorka, inače člana udruge Hrvatska iseljenička lirika. Poseban stol u dvorani su zauzeli kanadski Hrvati koji par mjeseci godišnje provedu na Floridi, da makar malo skrate kanadsku zimu, a od milja ih zovu snow birds.
Jedna o stvari o kojima se tih dana pričalo bila je i ta da se u Orlandu gradi novi Observation wheel (kotač za panoramsko razgledavanje) koji je najnoviji uradak poznatog biroa Antunovich Associates. Vlasnik i osnivač mu je Novozelanđanin Joseph Antunovich čiji su roditelji tamo došli iz Drvenika kraj Makarske. Antunovich se školovao u Los Angelesu na University of Southern California a izabran je za čovjeka godine u Chicagu. Radi se o prestižnom priznanju Legendary Landmark koje se dodjeljuje onima koji doprinose razvoju grada i stoje kao svjedočanstvo kulturnog integriteta. Nagradu je zaslužio, jer je uložio mnogo truda u očuvanju povijesnih zgrada Chicaga. Njegova tvrtka, koja ima urede u Washingtonu i Chicagu, zapošljava 90 stručnjaka s područja arhitekture, gradnje i unutrašnjeg dizajna. Project manager mu jer George Sorich čiji su ponosni roditelji članovi Croatian Club of Tampa Bay.
Domovinski Hrvati dive se dostignućima naših ljudi u svijetu, bilo da se radi o vrijednim hrvatskim zajednicama koje su svojim rukama podigle hrvatska društva ili o poslovnim uspjesima pojedinaca.

Tekst: Branka Bezić Filipović

Podijeli ovaj članak
Skip to content