Američki biskup Cupich u bakinoj Vinici

3 min čitanja

Biskup Blaž Čupić (Blase Joseph Cupich), koji je na čelu biskupije Spokane u državi Washington u SAD-u stigao je u posjet Hrvatskoj – domovini svoje bake i djeda 

Biskup Blaž Čupić (Blase Joseph Cupich), koji je na čelu biskupije Spokane u državi Washington u Sjedinjenim Američkim Državama, stigao je u nedjelju, 23. ožujka u posjet Hrvatskoj – domovini svoje bake i djeda.
Biskup je cijeli ovaj tjedan u Hrvatskoj, u posjetu nekoliko biskupija. Biskup Čupić najprije je posjetio Varaždinsku biskupiju. Dočekao ga je ravnatelj Svećeničkog doma preč. Mirko Horvatić te mu zaželio dobrodošlicu. Stigao je u pratnji svog suradnika dr. Declana Murphyja i Ksenije Abramović.
Generalni vikar mons. Ivan Godina i kancelar mons. Antun Perčić u popodnevnim su satima biskupu i njegovim suradnicima pokazali uže središte Varaždina. Idućeg dana, 24. ožujka, biskup Čupić je zajedno s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom i drugim svećenicima proslavio jutarnju misu u kapelici Svećeničkog doma sa svim umirovljenim svećenicima. Potom je posjetio viničku župu.
Naime, biskupova baka, Barbara Bahun (r. 1901.), rodom je iz župe Vinica. Nakon Prvog svjetskog rata, sa 17 godina, otišla je u Ameriku trbuhom za kruhom te tamo osnovala svoju obitelj. Uz članove biskupove rodbine i domaćeg župnika, preč. Valenta Posavca biskupa su dočekali i zamjenica načelnika Mirjana Jambriško, ravnatelj škole Nenad Mesek te mnogi drugi župljani. Prigodnim pjesmama biskupu su dobrodošlicu zaželjeli članovi školskog i župnog zbora. Biskup Čupić popričao je s rodbinom te se prisjetio nekih obiteljskih priča, a župnik Posavec uručio je biskupu krsni list njegove bake. Biskup je također posjetio rodbinu u mjestu Greda i Jurketinec te se zaustavio u selu Ladanje Donje gdje je bila bakina kuća.
U popodnevnim satima biskup je posjetio i župu Lepoglava, gdje mu se pridružio i biskup Mrzljak. Domaći župnik mons. Andrija Kišiček i đakon Branko Horvat dočekali su biskupe i izrazili im srdačnu dobrodošlicu. Mons. Kišiček upoznao ih je s prekrasnom crkvom Bezgrešnog Začeća BDM koju je oslikao znameniti slikar pavlin Ivan Ranger.
Biskup Blaž Josip Čupić rođen je 19. ožujka 1949. godine u Omahi, u saveznoj državi Nebraski. Za svećenika je zaređen 1975. godine, a 1998. godine zaređen je za biskupa te biva imenovan biskupom u Rapid Cityju. Godine 2010. instaliran je za 6. u nizu biskupa Spokane u saveznoj državi Washington. Biskup Čupić doktor je sakramentalne teologije. U Sjevernoameričkoj biskupskoj konferenciji zadužen je za pomoć zemljama u jugoistočnoj Europi.
(IKA)

Pogledajte video-prilog
Podijeli ovaj članak
Skip to content