Amatersko kazalište HNV-a s novom predstavom u Hercegovcu i Zagrebu

4 min čitanja

Ovogodišnji program uključuje pet predstava za publiku, a za kazališne sudionike Festivala je HMI organizirala kazališnu radionicu i okrugli stol, koji je vodio Anto Bilić, intendant HAK Travnik, BiH

 

Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća predstavilo se svojom novom predstavom “Vječno će zvoniti naši kampanjuli” na manifestaciji 27. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu i u Zagrebu.

U petak, 3. lipnja svečano su otvoreni 27. “Dani hrvatskog pučkog teatra” u Hercegovcu. Hrvatska čitaonica organizator je ovogodišnjeg izdanja festivala. 3. i 4. lipnja 2022. godine na daskama Hrvatskog seljačkog doma, a svojim predstavama predstavila su se amaterska kazališta iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pučki teatar kazališni je simbol, koji spaja domovinsku i iseljenu Hrvatsku, sve zaljubljenike u kazališnu igru, sve promicatelje hrvatske riječi,  ma gdje god bili. Hercegovac i Hrvatska čitaonica i ove su godine bili pravi domaćini u posebnoj atmosferi koja iz godine u godinu produbljuje dugogodišnje prijateljstvo mnogih kazališnih skupina hrvatskih manjinskih zajednica ovog dijela Europe.

Uz Hrvatsku čitaonicu kao organizatora, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Bjelovarsko – bilogorska županija i Općina Hercegovac. Suorganizator je Hrvatska matica iseljenika.

Dani hrvatskog pučkog teatra 3. i 4. lipnja se po 27. puta održavaju u Hercegovcu u organizaciji Hrvatske čitaonice Hercegovac i suorganizacije Hrvatske matice iseljenika. Program uključuje pet predstava za publiku, a za kazališne sudionike Festivala je HMI organizirala kazališnu radionicu i okrugli stol, koji je vodio Anto Bilić, intendant HAK Travnik, BiH.

Podsjetimo, prof. Stjepan Banas bio je inicijator i jedan od utemeljitelja Dana hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu koji ih je, uz potporu Hrvatske matice iseljenika na čelu s tadašnjim ravnateljem Antom Beljom i urednicom Vesnom Kukavicom i pokrenuo. I,  tako se 27 godina kroz kazališni izričaj povezuje iseljena i domovinska Hrvatska pridonoseći punoj afirmaciji hrvatskoga kulturnog identiteta.

Na svečanosti otvaranja publici se obratila predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinka Cjetojević i istaknula značaj festivala koji se održava s ciljem očuvanja hrvatskoj jezika i kulturne baštine najavljujući sudjelovanje četiriju kazališnih grupa Hrvata izvan RH – HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, koji je i nastupio prvoga dana, Amaterskog kazališta HNV-a Crne Gore, HAK-a Travnik i Gradskog kazališta mladih Vitez, iz Bosne i Hercegovine.

Dobrodošlicu svim sudionicima izrazio je i načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan, a u ime suorganizatora – Hrvatske matice iseljenika pozdrave u ime ravnatelja Mije Marića i par prigodnih riječi o ulozi Matice u očuvanju hrvatskog identiteta kod Hrvata u manjinskim zajednicama te Hrvata u BiH prenijela je mr. sc. Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu HMI.

Čast da otvori ovaj međunarodni kazališni festival pripala je bjelovarsko-bilogorskom županu Marku Marušiću, a Dani hrvatskog pučkog teatra započeli su glumci Hrvatske čitaonice Hercegovac predstavom „Treća tromjesečja“.

Nakon nastupa u Hercegovcu AK HNV-a nastupilo je u klubu Kontesa u Zagrebu u okviru Smotre. Međunarodna smotra folklora https://msf.hr/

dio je svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a. Ministarstvo kulture i Grad Zagreb proglasili su je festivalom od nacionalnog značenja, a ima i oznaku kvalitete EFFE 2019.-2021. Europske asocijacije festivala.

Nastupe i boravak u Republici Hrvatskoj, uz organizatore manifestacija, omogućili su financijskom potporom i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zajednica bokeljskih Hrvata i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Tekst i fotografije Radio Dux

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content