83. Hrvatski dan HBZ-a zapadne Pennsylvanije

2 min čitanja

Najznačajnija društvena manifestacija Hrvatske bratske zajednice iz Pennsylvanije održava se svake godine uoči državnog praznika Radničkog dana u SAD-u
Osamdesettreći put zaredom bit će održan Hrvatski dan zapadne Pennsylvanije u zabavnom Kennywwod parku te u Hrvatskom domu u Rankinu u srcu američkog fraternalizma u Pittsburghu.  Očekuje se kao i svake godine velik broj američkih Hrvata i njihovih prijatelja 1. rujna 2014. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji, koja se priređuje svake godine uoči državnog praznika Radničkog dana u SAD-u. Unatoč činjenici da je fraternalizam izrastao u okviru rane industrijalizacije kao skup raznih potpora migrantskim skupinama, afirmira se i u 21. stoljeću u okviru neoliberalnoga kapitalizma koji potiče razne oblike volonterskoga djelovanja poput dobrovoljnih graditelja Hrvatske bratske zajednice Amerike i njihove uzorne socijalne mreže koja potiče, uz temeljno životno osiguranje, i programe iz obrazovanja, kulture, sporta i zabave.  
Ovogodišnja je proslava posvećena 120-toj obljetnici Hrvatske bratske zajednice, a održat će se u poznatom Kennywood parku. Očekuje se raznovrstan kulturno umjetnički program hrvatskih folklornih i tamburaških ansambala.
Glasoviti zabavni Kennywood park je susretište mnoštva djece i obitelji iz cijelog svijeta, još od davne 1898. godine. Park je utemeljen s ciljem okupljanja lokalnih industrijskih radnika i njihovih obitelji, a s vremenom se razvio od malog tramvajskog parka u planetarno zabavno središte. Pioniri našega iseljeništva koji su radili  u obližnjim željezarama, rudnicima i tvornicama stizali su u Kennywood park na tramvajima. U košarama su nosili hranu za ručak i sa djecom su cijeli dan uživali u radostima parka. Iz godine u godinu tradicija se nastavljala i rasla je popularnost toga parka za održavanje Hrvatskog dana od strane englesko govorećih odsjeka Hrvatske bratske zajednice zapadne Pennsylvanije.

Priredila: Vesna Kukavica

Podijeli ovaj članak
Skip to content