77 godina HKUD-a Vladimira Nazora iz Sombora

5 min čitanja

Društvo je osnovano 1936., šestog prosinca, kada je održana osnivačka skupština kojoj je nazočilo 180 budućih članova. Otada društvo opstaje usprkos tomu što je promijenilo šest država i tri društveno-politička uređenja, usprkos teškim godinama za hrvatsku zajednicu na ovim prostorima

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ iz Sombora obilježilo je 77. obljetnicu rada. Već po tradiciji obljetnica udruge obilježava se prikazom rada svih sekcija. Tako je bilo i ove godine, na godišnjem koncertu koji je održan u prosincu u Hrvatskom domu. Bila je to prigoda da se kroz glazbu, pjesmu i riječ vidi i čuje što su to članovi „Nazora“ radili tijekom protekle godine.
Naime, 6. prosinca prije 77 godina u Somboru je osnovano današnje Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“. Te davne 1936. godine, šestog prosinca, održana je osnivačka skupština kojoj je nazočilo 180 budućih članova i osnovano je Hrvatsko kulturno društvo „Miroljub“. Od tada ovo društvo opstaje usprkos tomu što je promijenilo šest država i tri društveno-politička uređenja, usprkos teškim godinama za hrvatsku zajednicu na ovim prostorima.
„Formiranje ‘Miroljuba’ bio je bunt protiv tadašnjeg vodstva ‘Bunjevačkog kola’, koje je stalo na stranu vlasti koje nisu u dopuštale afirmaciju hrvatske nacionalne zajednice. Te 1936. godine uglavnom su se salašari poljoprivrednici odvojili u ‘Miroljub’. Krenuli smo iz ničega, ali 77 godina radimo u kontinuitetu i jedna smo od triju najstarijih udruga hrvatske manjine u Vojvodini. Imamo oko 150 aktivnih članova, a ukupan broj članova je oko 300. Aktivni članovi imaju prostor i opremu za svoje aktivnosti“, rekao je predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor“ Mata Matarić. On je istaknuo kako je udruga do sada imala dvadesetak predsjednika, ali se sve važne odluke donose na Izvršnom odboru u kome je trenutačno i nekoliko mladih pročelnika sekcija. „Hrvatski dom i HKUD ‘Vladimir Nazor’, po mom mišljenju, ima sjajnu perspektivu. Povezujemo se u prekograničnoj suradnji s kulturno-umjetničkim društvima. Suradnju već imamo s udrugama iz okolice Zagreba i iz Bosne, a u tijeku su razgovori s udrugama iz Pečuha i Belog Manastira“, rekao je Matarić.
Na svečanoj priredbi predsjednik HKUD-a Mata Matarić u pozdravnom je govoru posebice zahvalio roditeljima koji su s puno povjerenja djecu poslali u Hrvatski dom. On se ukratko osvrnuo i na aktivnosti „Nazora“ u proteklih godinu dana: tradicionalno Veliko bunjevačko-šokačko prelo, Dani hrvatske kulture, sudjelovanje na seminaru studenata etnologije iz Zagreba, predstavljanje znanstvenih radova s V. okruglog stola održanog u Golubiću (Hrvatska), Sabor društva, organiziranje 79. Dužionice, gostovanja folklorne sekcije u Tolisi, Čitluku, Pečuhu, Čepinu, Čakovcu, Rumi, sudjelovanje veslača „Salašari somborski“ na 16. maratonu lađa na Neretvi i na Dunavskoj regati, IV. međunarodna smotra amaterskih dramskih društava, tečaj standardnih njemačkih plesova, početak rada škole tambure, samo su dio bogatih aktivnosti „Nazora“.

„Zahvaljujem svima koji pridonose afirmaciji društva i njegovu radu. Ova naša mladost jamči nam da će ‘Nazor’ nadživjeti sve nas sada nazočne u dvorani, kao što je nadživio i one koji su ga osnovali 1936. godine“, kazao je Matarić.
Čestitke „Nazoru“ uputio je generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić. „Mnogo ste toga učinili, imate pregršt aktivnosti koje obavljate u očuvanju tradicije Hrvata i želim vam da tako uspješno radite i dalje“, kazao je konzul Đurić.
U programu koji je trajao dulje od dva sata predstavile su se sekcije „Nazora“. Gosti na ovoj slavljeničkoj večeri bili su članovi KUD „Prigorec“ – Sesvetski Kraljevec. Društvo je osnovano kao ogranak Seljačke sloge 1928. godine. U Somboru su se predstavili nastupom dječje skupine koja je izvela dječje pjesme i plesove Posavine i Slavonije, dok je starija folklorna skupina izvela plesove iz sesvetskog Prigorja.
Preostali dio večeri bio je rezerviran za domaćine. Program je počela folklorna sekcija, koja je i najbrojnija i najaktivnija. Uigrani folkloraši izveli su splet bunjevačkih plesova i plesove iz Posavine u koreografiji Šime Beretića. S pozornice ih je ispratio veliki pljesak, a ništa manji pljesak dobili su i mlađi folkloraši za izvedbu bunjevačkih plesova. Redali su se zatim nastupi pjevačke sekcije, tamburaške sekcije koja radi tek dva mjeseca i kojoj je godišnji koncert bio prvi javni nastup, literarne i dramske sekcije. Spomenute su i aktivnosti likovne i sportske sekcije, kao i rad Kluba ljubitelja biljaka „Za sreću veću“.
Za obljetnicu udruge pripremljen je i novi broj „Miroljuba“ koji je podijeljen posjetiteljima. Kako se čulo na godišnjem koncertu, u „Nazoru“ je počela raditi i slamarska sekcija čiji će se radovi tek vidjeti.
(ZKVH)

Tekst: Z. Vasiljević

Podijeli ovaj članak
Skip to content